Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Zuul crurivastator

Den velholdte dinosaurs kranie er udstillet i Canada.

© Royal Ontario Museum
Fortiden - Dinosaur

Ekstremt velbevaret dinosaur fundet i kæmpe sten

Den var dækket af pigge, og halen var en enorm kølle. I en kæmpe sten har forskere fundet de ekstremt velbevarede rester af en hidtil ukendt ankylosaur-art.

I et stenbrud i det nordlige USA har palæontologer gjort et skelsættende fund: Det næsten intakte fossil af en hidtil ukendt dinosaur-art.

Indtil videre har forskerne udgravet dyrets kranie og hale – resten er stadig indkapslet i en 15 tons tung sten, og tager flere år at grave fri.

Fossilet er så velbevaret, at hud, keratin og blødere knogledele – eksempelvis dinosaurens panser – er bevarede i stenen.

Zuul crurivastator

Rester af Zuuls panser.

Opkaldt efter Ghostbusters

Dinosauren levede i det nuværende Montana for ca. 75 mio. år siden, hvor den levede af planter. Den pansrede øgle var en ankylosaur, som er kendte for at have en køllelignende hale.

Zuul crurivastator

Den tre meter lange hale.

Den nyopdagede art har fået navnet Zuul crurivastator. Familienavnet, Zuul, stammer fra filmen Ghostbusters, hvor et ondt monster – som ligner fossilet – bærer samme navn.

Artsnavnet crurivastator betyder ’ødelægger af skinneben’ og henviser til den tre meter lange hale, som sandsynligvis blev svunget mod rovdinosaurernes ben, når den skulle beskytte sig selv.

Stor som et næsehorn

Den velbevarede dinosaur var seks meter langt og vejede ca. 2500 kg – det samme som et stort næsehorn. Kroppen var dækket af pigge fra hoved til halespids.

Zuul crurivastator
Zuul crurivastator

Forskerne mener, Zuul så sådan ud da den levede.

Zuul crurivastator er den første ankylosaur, som er fundet i Nordamerika. Fossilet bliver opbevaret på Royal Ontario Museum i Canada.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul