Forskere afslører ny Tyrannosaur-art

Takket være en række velbevarede fossiler har forskere opdaget en ny art af Tyrannosaur-familen, der rykker ved opfattelsen af de sultne fortidskæmpers anatomi.

En række velbevarede kraniefossiler gjorde det muligt for forskerne at rekonstruere ansigtet på den nyopdagede art i en yderst detaljeret grad. (Dette er ikke en illustration af Daspletosaurus horneri)

© Shutterstock

Den kødædende fortidsgigant Tyrannosaurus rex havde en hidtil ukendt kusine.

Det er konklusionen i en ny undersøgelse udført af forskere fra blandt andet Carthage College i Wisconsin.

Takket være en række velbevarede fossiler, er det lykkedes forskerne at rekonstruere ansigtet på den nyopdagede art med en detaljegrad, der rykker ved vores opfattelse af rovdinosaurerne.

Minder om mennesker

Arten, der trampede rundt på kloden for omkring 75 millioner år siden, har fået navnet Daspletosaurus horneri og havde et ansigt, der var langt mere følsomt, end man hidtil har troet om medlemmer af Tyrannosaur-familien.

Det forklarer anatomiker Jayc Sedlmayer fra New Orleans School of Medicine, der også var en del af undersøgelsen.

”På nogle måder minder dinosaurens trigeminusnerve om den, vi ser hos mennesker,” lyder det.

Følsomt forspil

Trigeminusnerven er en nerve, der forgrener sig ned over store dele af vores ansigt og sender sanseimpulser til hjernen.

Det er blandt andet den nerve, der er ansvarlig for vores fine mimik og følesans i ansigtet. Det er også den, der gør, at nogle mennesker nyser, når de kigger op i skarpt solskin.

Forskerne mener, at det komplicerede net af ansigtsnerver var nyttigt for fortidsdyret, når det skulle bygge rede eller forsigtigt samle sine æg op fra jorden.

De mener også, at dinosaurerne har gnubbet deres følsomme ansigter mod hinanden, som en slags forhistorisk forspil.