Forskere afslører: T. rex kunne ikke løbe

Tyrannosaurus rex var ikke bygget til at løbe så hurtigt, som vi tidligere troede. Det konkluderer engelske forskere i ny undersøgelse.

Ved hjælp af en avanceret computermodel kunne forskerne simulere belastningen af fortidskæmpens knogler under bevægelse.

© Shutterstock

Frygtindgydende filmscener, hvor en brølende og sulten T. rex indhenter jeeps og andre fartøjer, har intet med virkeligheden at gøre.

Det er i hvert fald konklusionen i en ny undersøgelse fra University of Manchester, hvor en gruppe forskere har analyseret sig frem til rovdinosaurens topfart, der i årevis har været til debat blandt palæontologer.

Og deres resultat giver altså dødsstødet til ikoniske jagtscener fra film som blandt andet Jurassic Park.

Usain Bolt giver T. rex baghjul

Ifølge forskerne kunne fortidsgigantens knogler ikke klare en belastning på mere end godt 20 km/t, hvilket ligger langt fra de op mod 70 km/t, forskere tidligere har nævnt som kødæderens topfart.

Til sammenligning ligger menneskers gennemsnitshastighed på omkring 4,8 km/t i gåtempo og omkring 8 til 9 km/t i løbetempo. Mens Usain Bolt kan ramme en fart på op mod 44 km/t.

”Vores undersøgelse viser, at T.rex faktisk var relativt langsom,” lyder det fra William Sellers, der er leder af undersøgelsen til BBC.

Knogler ville knække

© University of Manchester

Han og kollegerne har fundet frem til resultatet ved at kombinere to biomekaniske teknikker, der gør det muligt at undersøge, hvordan fortidskæmpens led og knogler reagerede på bevægelse med en kropsvægt på omkring 7 ton.

På den måde kunne de frembringe en detaljeret computersimulation af T. rex, der viser, at kæmpen kunne tage store skridt, men altså ikke indhente dig i en bil.

”Decideret løb ville formentlig føre til en alt for høj knoglebelastning,” lyder det fra Sellers.