Dinosaurerne levede et hårdt liv, hvor de var plaget af infektioner, kræft, gigt og andre dårligdomme. Det viser ny forskning, hvor palæontologer har taget lægevidenskabens moderne værktøjer i brug for at undersøge de gamle fossiler.
Undersøgelserne giver ny viden om de lidelser og smerter, dinosaurerne har levet med, og hvad de døde af. Samtidig viser de, at dinosaurerne kæmpede med mange af de samme helbredsproblemer, som rammer dyr og mennesker i dag.
PARASITANGREB

Snylter dømte T. rex til sultedøden
Patient: Sue, en T. rex omkring 30-årsalderen fra South Dakota, hvor den levede for 65 mio. år siden. Dyret har huller i underkæben.
Diagnose: Hullerne skyldes sår efter en infektion med parasitten Trichomonas. Hos mennesker er parasitten kendt for at fremkalde kønssygdom, men den angriber også fugles spiserør og svælg. Amerikanske forskere stiller diagnosen, da de vil afgøre, om huller i tyrannosaur-kæber stammer fra bid eller infektion. De sammenligner hullerne i 61 kæber med tyrannosaur-tænder og med huller i kæber fra rovfugle, som har lidt af forskellige infektioner. 15 pct. passer med bid og andre 15 pct. med de huller, Trichomonas efterlader – heriblandt hullerne i Sues kæbe.
Prognose: Sue har været stærkt generet af parasitten. Infektionen har været smertefuld, og inde i munden har parasitten dannet en voksagtig, gul udvækst, som er årsag til, at tre tænder er deforme. Sådan en udvækst ses også hos fugle, bl.a. rovfugle, duer og kyllinger. Lidelsen kaldes “gul knop” – og den kan have forhindret Sue i at spise, så tyrannosauren er død af sult.
KRÆFT

Hornet dinosaur havde stor svulst i benet
Patient: En hornet dinosaur, en Centrosaur, som levede for 76 mio. år siden i Alberta, Canada. Centrosauren har en kraftig udvækst af ekstra knoglevæv på den øverste del af skinnebenet.
Diagnose: Pælontologer foretager en CT-skanning af knoglen og sammenligner med billeder af en rask menneskelig skinnebensknogle og en tilsvarende knogle med knoglekræft fra en 19-årig mand. Undersøgelsen viser, at en tumor har bredt sig ind i og uden på dinosaurens knogle. Knoglekræft angriber ofte børn og unge, og forskerne mener derfor, at kræftformen udvikler sig mest aggressivt under knoglens hastigste vækstfaser.
Prognose: Dyret har haft en smertefuld og haltende gang. Forskerne formoder, at kræften også har bredt sig til dyrets bløddele som lunger og hjerne. Formentlig har dinosauren levet med udvæksten længe, men den har været potentielt dødbringende. Dyret nåede ikke at dø ikke af kræften, men omkom sammen med sin flok, formentlig i en oversvømmelse. At den var en del af en flok, kan have hjulpet den til at overleve indtil da.
KNOGLEBRUD

Misdannet dinosaur blev såret i kamp
Patient: En rovdinosaur, Dilophosaurus, fra juratidens Arizona bærer det mest varierede antal skader og deformiteter, som er set hos nogen dinosaur. Højre arm er deform, stritter ud i en unaturlig vinkel og har tre buler på underarmen. En finger er deform og kan ikke bøjes. Venstre skulderblad og spoleben har fortykket knoglevæv, og endelig har albuebenet og tomlen huller i knoglevævet.
Diagnose: Ud fra sammenligninger med de nærmeste nulevende slægtninge, krybdyr og fugle, slår palæopatologer fast, at dyret har medfødte deformiteter i højre arm og hånd, mens de tre buler skyldes kræft. Venstre side er skadet i kamp. I voldsomme sammenstød med et træ eller en klippe er skulderblad og spoleben brækket, men siden helet igen. Noget af knoglevævet er desuden nedbrudt af infektion.
Prognose: Dinosauren kan have levet i måneder eller endda år med de svære skader, men den har formentlig haft smerter fra sine knoglebrud og fra infektioner i sine sår. Forskerne mener, at den har haft svært ved at nedlægge bytte, så der er stor sandsynlighed for, at den har sultet.
DEFORME KNOGLER

Allosaurus led af en bullen tå
Patient: En seks år gammel Allosaurus – kaldet Big Al – som levede for 150 mio. år siden i Big Horn, Wyoming, har store knogleudvækster på den højre fods midterste tå.
Diagnose: Udvæksten skyldes en infektion – det afslører den ujævne overflade af det nydannede knoglevæv og huller, dannet af flydende betændelse. Ud over tåen havde Big Al ikke mindre end 18 andre deforme knogler, nogle som følge af brud, andre fremkaldt af infektioner. Bakterierne bag infektionerne kan både være ført med blodet fra andre steder i kroppen og være trængt ind gennem sår.
Prognose: Helingen af skaderne viser, at immunsystemet var i stand til at reagere på infektionerne, så dyret levede længe med dem. Af alle lidelserne var den deforme tå formentlig værst og har medvirket til, at dyret døde. Big Al kunne dårligt gå og jage med den fod. Det viser lignende skader hos fugle.
HALSBETÆNDELSE

Sauropod fik ondt i halsen
Patient: En ung sauropod, en 11 meter lang Diplodocus fra Montana i USA, har tydeligvis lidt af vejrtrækningsproblemer.
Diagnose: Palæontologernes undersøgelser afslører tre halshvirvler i den 4,5 meter lange hals med uregelmæssig knoglevækst. Hvirvlerne var hos sauropoden fyldt med luftsække, som hjalp med til at fordele ilt i kroppen. Knoglevæksten er blevet forstyrret af infektionen, som det også ses ved sygdommen airsacculitis. Den findes især hos kyllinger og skyldes en bakterie eller en skimmelsvamp.
Prognose: Som hos nulevende kyllinger med den tilsvarende lidelse har sauropoden formentlig haft rindende øjne, hoste og ondt i sin lange hals. Dyret har været besværet af iltmangel, og tilstanden kan meget vel også have udviklet sig til knoglebetændelse.
T. rex var syg fra hoved til hale

Den ikoniske T. rex Sue led ikke kun af alvorlig infektion i kæben. Undersøgelser viser, at lidelser som leddegigt, podagra, fortykkede knogler og brækkede ribben hører med til dens sygehistorie. Læs om Sues lidelser her.