Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sultanhøne i løb

Hurtigt løb sendte fuglene på vingerne

Kinesiske ingenører har bygget en robot med samme dimensioner som den fem kilo tunge dinosaur Caudipteryx. Da den løb på et løbebånd, begyndte vingerne automatisk at baske, derfor mener de, at den aktive flyvning kan være opstået uafhængigt af svæveflygning.

Shutterstock

Ligesom vi må kravle, før vi kan gå, måtte de første fugle løbe, før de kunne flyve. Det mener et hold ingeniører fra Tsinghua University i Kina.

De udfordrer dermed de fleste palæontologers teori om, hvordan flyvningen opstod.

Forskerne skelner mellem to typer af flyvning: svæveflugt, som fx kan foregå fra træ til træ, og aktiv flyvning, hvor fuglen selv skaber opdrift ved at baske med vingerne.

Den gængse teori siger, at svæveflugt kom først, og at fugle med denne evne efterhånden udviklede sig til også at mestre den aktive flyvning.

Teorien udfordres

De kinesiske ingeniører har undersøgt en anden idé. De har studeret fossiler af den fem kg tunge dinosaur Caudipteryx, som levede for 125 mio. år siden.

Løbende Caudipteryx
© Shutterstock

Den gik på sine to stærke bagben og havde vingelignende forlemmer, der dog var alt for små til at flyve med. Alligevel ville ingeniørerne finde ud af, om vingerne bevægede sig, når dinosauren løb.

De foretog derfor beregninger over, hvordan vibrationer fra den løbende krop forplantede sig til vingerne.

Resultatet viste, at når Caudipteryx nåede en fart på 2,5 meter i sekundet, begyndte vingerne automatisk at flappe op og ned.

Ingeniørerne byggede nu en robot med samme dimensioner som dinosauren. De lod den løbe på et løbebånd, og her skete nøjagtigt det samme.

Løbende caudipteryx robot

Forsøg med en robot viser, at dinosauren Caudipteryx slog med vingerne, når den løb. Måske opstod flyvning på denne måde.

© Talori et al.

Derfor mener de, at dinosaurer kan have lært at flyve aktivt uden først at være svæveflyvere. De to typer flyvning kan dermed være opstået uafhængigt af hinanden.

Læs også:

Dinosaur

4 ting du ikke vidste om dinosaurer

4 minutter
Illustration af T. Rex i øde landskab
Dinosaur

T. Rex havde samme bid som en krokodille

3 minutter
Dinosaur

BANEBRYDENDE FUND: T. rex' fætter dukker op i Canada

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul