Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dinosaur colour
Fortiden - Dinosaur

Hvilke farver havde dinosaurerne?

I bøger og film er dinosaurer ofte grønne, brune eller grå. Men hvordan kan man vide, hvilke farver dyrene havde?

Det er kun i sjældne tilfælde, at bløde dele som hud bliver bevaret i et fossil. Det kan dog ske, hvis det døde dyr er omkommet i tørre omgivelser og når at blive mumificeret, før mineralske processer gør det til et fossil.

Farver er baseret på forskernes kvalificerede gæt

I dag har man fundet hudaftryk af flere forskellige dinosaurarter. På disse aftryk kan man både se skæl og hudfolder, og det er tydeligt, at dinosaurerne har haft en hud, der har mindet om nulevende krybdyrs. Nogle skæl har en sammensætning, som får nogle forskere til at mene, at de må have haft pigmentering. Men spor efter egentlige farver har man aldrig fundet i aftrykkene, da pigmenter hurtigt nedbrydes, og fossiler tager farver efter de mineraler, de er fossileret i.

Der findes derfor ingen strenge videnskabelige kendsgerninger om dinosaurernes farver, så forskerne må ty til kvalificerede gæt.

Dinosaurer brugte måske farver som camouflage

Ligesom nutidens dyregrupper skulle dinosaurer søge efter føde, undgå fjender og finde sig en mage. Derfor formoder man, at de brugte farver til samme formål som dyr gør i dag, fx til camouflage og som indbyrdes signalering mellem artsfæller.

Hvis en dinosaurart har levet i tæt vegetation, kan man gætte på, at den har været grøn eller brunlig og måske haft pletter og striber for bedre at kunne skjule sig mellem blade og skygger. Dinosaurer i åbne områder kan have haft farver som nutidens savannedyr.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul