Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lythronax Argestes
Fortiden - Dinosaur

Kæmpe rovdinosaur regerede i kridttiden

For 100 millioner år siden regerede en enorm rovdinosaur det sydlige USA - lige indtil Tyrannosaurus kom til.

Rovdinosauren Siats meekerorum

For 100 millioner år siden levede en enorm rovdinosaur i bjergene i det sydlige Utah i USA. Forskere ved Utahs statsuniversitet har fundet resterne af kæmpe-øglen, som de har døbt Siats meekerorum, der betyder Meekers kannibaldæmon.

På trods af en længde på ti meter og en vægt på mere end fire tons regner forskerne med, at fundet er et ungt eksemplar. Øglen er en såkaldt carcharodontosaurus, en type af rovdinosaurer, som ikke tidligere er fundet i Nordamerika.

Skift i toppen af fødekæden

Carcharodontosaurusserne var i toppen af fødekæden i millioner af år i den tidlige kridttid, indtil tyrannosaurusserne overtog deres plads. Palæontologerne er ikke helt klar over, hvordan skiftet skete, men Cedar Mountains i Utah er et af de få steder, hvor fossiler fra begge grupper er fundet.

Tyrannosaurusser, som levede samtidig med Siats meekerorum i området, var på størrelse med hunde, men inden Siats meekerorum var helt væk, dukkede mindst én stor tyrannosaurus op. Den blev sandsynligvis for stor en mundfuld for selv en kæmpe som Siats meekerorum og overtog rollen som toprovdyr.

Tyrannosaurus indtog toppen af fødekæden

I samme område som Siats meekerorum blev udgravet, har andre palæontologer måske fundet svaret på, hvad der blev kæmpeøglens endeligt: en direkte forfader til Tyrannosaurus rex, som de har givet det drabelige navn Lythronax argestes, der betyder den sydlige konge af lemlæstelse.

Siats meekerorum har muligvis tabt det evolutionære slag til Lythronax argestes, der ser ud til at være en af de første store, drabelige tyrannosaurusser.

Rovdinosauren Siats meekerorum

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul