Kæmpe undersøgelse: Dinosaurforskere har taget fejl i 130 år
Dinosaurernes stamtræ skal tegnes fundamentalt om. Det er konklusionen på en ny banebrydende undersøgelse, der ryster forskere verden over.

”Det stiller spørgsmål ved de basale strukturer i dinosaurernes familietræ, der er rygraden i over 100 års forskning,” lyder det fra Lindsay Zanno fra North Carolina Museum of Natural Sciences.
Lige siden den britiske palæontolog Harry Seeley første gang præsenterede sin teori i 1888, har forskere opdelt alle dinosaurer i to store hovedgrupper: Saurischierne og ornithischierne.
Men den model er fundamentalt forkert.
Sådan lyder konklusionen på en ny undersøgelse fra England, der kan betyde, at vi skal smide nuværende dinosaurbøger og 130 års teorier til skrot.
Lærebøger skal skrives om
Undersøgelsen er den hidtil største slægtskabsanalyse af de tidlige fortidskæmper, og resultatet ryster forskere verden over.
”Det her kan skrive lærebøgerne om,” lyder det fra palæontolog Thomas Holtz fra University of Maryland til Nature.
Indtil nu har forskerne inddelt de forskellige arter i to grupper baseret på strukturen af deres hofteben.
Var deres hofteben fuglelignende, blev de placeret under ornithischierne. Var deres hofteben mere øglelignende, blev de placeret under saurichierne, hvor kødæderne – de såkaldte theropoder også hørte hjemme.
Kødædere i familie med fugle
Men baseret på en analyse af 457 anatomiske træk fra 74 forskellige arter er forskerne nu kommet frem til, at kødæderne er forkert placeret, da de deler hele 21 træk med ornithischierne - de fuglehoftede dinosaurer.
Det rykker ved selve inddelingen, og kan i sidste ende betyde, at 247 millioner års evolutionsteori skal skrives om.