Laser puster nyt liv i dinosaur

Kraftige lasere trækker nu usynlige detaljer frem af forstenede knogler og giver forskerne det hidtil mest nøjagtige billede af de uddøde krybdyr. Klik dig gennem forskernes opdagelser, og væk en dinosaur til live igen.

Dinosaur

Forskerne genskaber dinosauren Anchiornis ved hjælp af lasere.

© Wang XL, Pittman M et al.

De har været døde i millioner af år, men usynlige spor af dinosaurernes kød og hud gemmer sig stadig i klippen. Bag den banebrydende opdagelse står den amerikanske forsker og opfinder Tom Kaye og hans hjemmelavede laser.

Tom Kayes nye laserteknik får ellers usynlige rester af dinosaurernes kroppe til at lyse op i alle regnbuens farver. Årsagen er, at resterne påvirker klippens mikroskopiske struktur, sådan at laserlyset ikke bare reflekteres, men skifter farve, når det rammer klippen.

Laser genskaber dinosaurs krop

Tom Kaye og hans kolleger har brugt laseren til at undersøge dinosauren Anchiornis – en nær slægtning til fuglene og Jurassic Parks Velociraptor. Forskernes billeder viser tydelige rester af væv omkring arme, ben og hale, og under dinosaurens fødder sidder stadig trædepuder med små skæl.

Laseren har gjort det muligt at tegne et nøjagtigt omrids af dinosaurens krop, og forskerne kan nu genskabe Anchiornis’ udseende ned til mindste detalje.

Laserdroner skal jage dinosaurer

Næste skridt i Tom Kayes arbejde er at installere sin laser på en drone. Planen er, at laserdronen i ly af nattens mørke skal skanne store områder i bl.a. Mongoliets Gobiørken.

Laserlyset får eventuelle fossiler til at lyse op, og dronen registrerer fossilernes position, så forskerne nemt kan finde dem næste dag.

Væk dinosaurerne til live igen

Gå på opdagelse i vores klikbare tegning, og se hvordan Tom Kayes og andre forskeres utrolige gennembrud gør det muligt at puste nyt liv i dinosauren Anchiornis.

Kilder til klikbar tegning: Wang XL, Pittman M et al. & Shutterstock & Christian Juul & Lindgren J et al. & Erlend Bjørtvedt & Hocknull S et al. & Kumiko & Li, Q, Gao K, Vinther J et al.