Nyfunden rovdinosaur herskede i Afrika

I ældgammel afrikansk jord har palæontologer fundet spor efter en enorm rovdinosaur, som toppede den afrikanske fødekæde i juratiden. Dinosauren er sandsynligvis det største afrikanske rovdyr nogensinde.

Sporene er 57 centimeter lange og 50 centimeter brede.

© University of Manchester

Palæontologer fra University of Manchester har gjort et overraskende fund i Lesotho: 57 centimeter lange og en halv meter brede fodspor efter en hidtil ukendt rovdinosaur.

Ud fra sporenes størrelse og afstanden mellem dem har forskerne estimeret, at dinosauren var ca. ni meter lang og tre meter høj ved hofterne.

Det gør rovdyret til det største, der nogensinde har haft sin gang i det nuværende Afrika.

Kayentapus ambrokholohali var ni meter lang og tre meter høj ved hofterne.

© University of Manchester

Forfader til T. rex

Dinosauren har fået navnet Kayentapus ambrokholohali og var en theropod – en forfader til nutidens fugle, og en tidlig slægtning til endnu større rovdinosaurer som fx T. rex.

Den levede for knap 200 millioner år siden i den tidlige juratid, ca. 30 millioner år efter de første dinosaurer så dagens lys.

De første dinosaurer var på størrelse med en labrador, og fundet vidner derfor om, at fortidsdyrene på kort tid voksede til enorme størrelser.

Spor blev sat i fugtig jord

Fodsporene er fundet i et område af Lesotho, hvor jordoverfladen er særdeles gammel – en såkaldt palæo-overflade.

Jorden er fuld af små revner og sprækker, som indikerer, at det var et vådt område, da sporene blev sat. Sandsynligvis er der tale om et tørlagt vandhul eller en flodbred.