Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Llukalkan aliocranianus

Nyopdaget dinosaur ligner T. rex

En mulig “fætter” til den frygtindgydende T. rex er dukket op under en udgravning i Argentina. Og den var et blodtørstigt bæst.

Jorge Blanco/Journal of Vertebrate Paleontology

En indtil nu ukendt dinosaur, der ser ud til at være i familie med Tyrannosaurus rex, er fundet i Argentina. Den har fået navnet Llukalkan aliocranianus, der betyder “den, som skaber frygt”.

Og den har ikke været sjov at komme i infight med, mener arkæologerne.

Med en kropslængde på fem meter og et kraftigt hoved fyldt med skarpe tænder har den kødædende dinosaur set ganske frygtindgydende ud, da den for omkring 80 mio. år siden jagede i Sydamerika.

Ifølge Journal of Vertebrate Paleontology er dyrets kranie endda så velbevaret, at man har fundet mellemøreknoglen. Ved at studere knoglen har forskerne fundet frem til, at Llukalkan aliocranianus havde en – for dinosaurer – god hørelse. En veludviklet høresans har formodentlig givet rovdyret en stor fordel under jagten på byttedyr, vurderer forskerne.

Llukalkan aliocranianus’ kranium

Sådan så Llukalkan aliocranianus’ kranie ud. De brune dele af rovdyrets kranie viser de fragmenter, som forskerne har fundet. De hvide partier er forskernes bedste bud på, hvordan fx underkæben så ud.

© Journal of Vertebrate Paleontology

Havde lange dødbringende kløer

Det er sjældent, at der bliver opdaget en ny kødædende dinosaur, men når det sker, er det ofte i Argentina, der på den tid også var hjemsted for verdens største planteædende dinosaurer.

På grund af sin størrelse og sit kraftige bid er det højst sandsynligt, at Llukalkan aliocranianus har befundet sig øverst i fødekæden sammen med sin “fætter” T. rex’en, der dog kunne blive op til 12 meter.

Llukalkan aliocranianus adskiller sig også fra sin berømte slægtning på to andre punkter:

I modsætning til T. rex, der havde et stort og aflangt hoved, havde den et kort kranie fyldt med horn, knolde og kamme. Og på de små arme har Llukalkan haft enorme kløer, der kunne spidde byttedyr.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul