University of Queensland Media
Kunstners rekonstruktion af pterosaur

Palæontologer finder Australiens største flyveøgle

Fossilet af en kæmpe flyveøgle er fundet i Australien. Med et vingefang på syv meter og et langt, spyd-formet kranie har det drage-lignende krybdyr spredt frygt og rædsel fra forhistoriens himmel.

Palæontologer har fundet et fossil i Australiens outback, og de regner med, det er resterne af kontinentets største flyveøgle.

Det frygtindgydende krybdyr havde et vingefang på hele syv meter og et langt, spyd-formet kranie, der får forskerne til at sammenligne det forhistoriske reptil med en drage.

Fossiler fra flyveøgler af den slags er sjældne i Australien, og forskerne får nu en bedre forståelse for kontinentets forhistoriske dyreliv.

Dinosaurernes flyvende fætter lignede en drage

Det spektakulære fossil blev fundet i et stenbrud nord for byen Richmond i Australiens nordøstligste delstat Queensland.

Flyveøglens aflange kranie måler omkring en meter, og derfor har forskerne i en ny rapport givet den navnet Thapunngaka shawi, der betyder 'spyd-mund' på et uddødt sprog fra områdets indfødte befolkning.

Palæontolog med kranie fra pterosaur

Palæontologen bag det nye fund, Tim Richards, med fossil af pterosaurens spyd-formede kranie.

© Tim Richards

Ud fra kraniets størrelse og sammenligninger med lignende fossiler anslår forskerne, at dyret havde en spinkel og let krop med et vingefang på hele syv meter.

I kæben havde flyveøglen 40 hugtænder, som den brugte til at jage fisk og mindre dinosaurer.

Ifølge Tim Richards, forskeren bag rapporten, er det frygtindgydende rovdyr det tætteste, videnskaben endnu er kommet på at finde en drage.

Hule knogler giver få fossiler

I videnskabens verden tilhører det nyopdagede krybdyr pterosaurerne, en fjern slægtning til dinosaurerne.

Pterosaurerne var de første flyvende hvirveldyr, og de levede på alle klodens kontinenter for 228 til 66 millioner år siden. De største eksemplarer kunne blive op til tolv meter over vingerne, mens de mindste var på størrelse med en nulevende krage.

Skala over flyveøgles vingefang

Den nyopdagede flyveøgle ved navn Thapunngaka shawi havde et vingefang på syv meter, viser forskernes analyser.

© Tim Richards

De uddøde flyveøgler havde typisk hule knogler, hvilket gjorde dem lette og hurtige i luften.

Men de skrøbelige knogler har dårlige betingelser for at overleve millioner af år i jorden, og derfor har palæontologer kun fundet få fossiler af pterosaurerne.

Særligt i Australien har øgle-fossilerne været sjældne, og forskerne bag den nye rapport glæder sig derfor over, at de nu ved lidt mere om, hvilke frygtindgydende flyveøgler, der regerede kontinentets forhistoriske himmelstrøg.