Reportage: På sporet af Europas T. rex

Rester af en 150 millioner år gammel, blodtørstig gigant er dukket op i udgravninger i Portugal. Tag med Illustreret Videnskab i jagten på Europas helt egen T. rex.

t-rex fødder
© Claus Lunau

Efter en bumlende tur ud mod kysten bremser den mørkeblå pickup foran en skråning. Ud stiger Octávio Mateus, professor i palæontologi ved Universidade NOVA de Lisboa i Lissabon, og hans kollega Micael Martinho.

En svagt afmærket sti viser op ad den stejle skråning, og da forskerne endelig når toppen, giver den svalende atlanterhavsbrise et øjebliks pusterum fra Portugals kvælende varme.

Så langt øjet rækker, snor den stribede klippevæg sig langs kysten.

“Alt, hvad man ser her, er fra den yngre juratid,” siger Octávio Mateus, mens han peger på de skiftende lag af beige sandsten og grå lersten.

Hver sommer er palæontologerne på udgravning i Lourinhã-formationen, som klipperne bliver kaldt, nord for Lissabon. For et par uger siden opdagede Octávio Mateus et fossil, der stak ud af klippen – muligvis en hvirvel af en slags.

Det er ofte vanskeligt at bestemme, hvilken type dyr et fossil tilhører, men hvirvlen her er så stor, at den kun kan stamme fra én dyregruppe – dinosaurer.

Og det er ikke en hvilken som helst dinosaur, Mateus er på sporet af. Tidligere fossilfund har nemlig afsløret, at et af klodens største landrovdyr regerede netop her ved Portugals kyst.

Kystklipper var et floddelta

Dinosaurerne erobrede for alvor verden i juratiden for ca. 201 til 145 millioner år siden. På det tidspunkt var Lourinhã-formationen et stort floddelta, som myldrede af dinosaurer. Klimaet var mildt og lunt, og området domineret af nåleskove og store bregner.

Langs floder og vandløb sikrede vådt sand og mudder, at både knogler og fodspor fra en lang række arter blev gemt for eftertiden. Derfor er Lourinhã-formationen i dag et af de bedste steder i Europa at lede efter fossiler.

Portugal vrimlede med dinosaurer

Området omkring Lourinhã var for 150 millioner år siden hjemsted for en række forskellige dinosaurer – bl.a. store kødædere og langhalsede sauropoder.

t-rex dino vegan
© Getty Images

1. Langhals har navn efter findested

Supersaurus lourinhanensis er opkaldt efter dens findested i Lourinhã-formationen. Den mellemstore sauropod målte 25 meter og var som andre sauropoder udstyret med den velkendte lange hals og en lang hale, der holdt balancen.

t-rex dino kødæder
© Shutterstock

2. Stegosaur havde ekstra lang hals

Miragaia longicollum tilhørte stegosaurerne, som er kendtetegnet ved benplader på ryggen og pigge for enden af halen. Dyret skilte sig dog ud fra artsfællerne med sin ekstraordinært lange hals, som bestod af hele 17 halshvirvler.

t-rex dinoer saurus
© Shutterstock

3. Teenager var fire meter lang

Lourinhã har også lagt navn til kødæderen Lourinhanosaurus. Hvor stor dinosauren kunne blive som voksen, er usikkert, da fossiler kun er fundet fra unge dyr, men selv som teenager kunne Lourinhanosaurus blive over fire meter lang.

En lang række dinosaurer fra den yngre juratid er fundet i området, heriblandt Miragaia, en planteædende stegosaur med plader på ryggen og en usædvanlig lang hals; den langhalsede sauropod Dinheirosaurus lourinhanensis, opkaldt efter byen Lourinhã; og den måske kendteste kødæder i juratiden, Allosaurus.

Men trods sine knap ni meter og en vægt på omkring to et halvt ton var Allosaurus ikke områdets største rovdyr.

Knoglemønster træder frem

Trin for trin, kampesten for kampesten nærmer forskerne sig stedet, hvor Octávio Mateus fandt hvirvlen. Vejen er stejl og snoet, men forskerne hopper med lethed fra sten til sten.

Da de træder ud på en klippeafsats, kan de tydeligt se hvirvlen bule ud fra en kampesten. Umiddelbart ligner fossilet bare en sort klump, men ved nærmere eftersyn træder et mønster af tusindvis af striber frem. Striberne er dannet af de fibre, der udgjorde knoglen.

Octávio Mateus og Micael Martinho begynder arbejdet med at løsne knoglestykket fra stenen. Selvom de har medbragt moderne værktøjer i form af en batteridrevet diamantsav og en luftboremaskine, involverer denne type feltarbejde stadig meget manuelt arbejde.

t-rex ærkologer graver

Lourinhã-formationens 150 mio. år gamle klipper ender ud i Atlanterhavet. Octávio Mateus (tv.) bruger en diamantsav til at arbejde sig tættere på en forstenet ryghvirvel.

© Oscar Fock

Med hammer og mejsel bliver små stykker klippe metodisk hugget væk omkring fossilet.

Det er dog ikke sikkert, palæontologerne kan fastslå, hvilken dinosaur hvirvlen tilhørte. Bestemmelsen afhænger nemlig af, om det er muligt at udpege artsspecifikke detaljer, som først står klart, når fossilet senere bliver undersøgt i laboratoriet.

Men Mateus og Martinho har en formodning. Hvirvlen tilhører muligvis en gigantisk Torvosaurus – en kødæder med et gab, som næsten kunne matche dinosaurernes konge, Tyrannosaurus rex.

Dræber kom vidt omkring

Torvosaurus gurneyi er den største kødæder, der nogensinde har betrådt det europæiske kontinent. Giganten opstod i den sene juratid og tilhørte familien megalosaurider – en gruppe af kødædende dinosaurer, der levede i Europa, Nordamerika, Sydamerika og Afrika.

Det første fossil blev fundet i USA, og i slutningen af 1970’erne blev dinosauren navngivet. I første omgang mente palæontologerne, at Torvosaurus kom fra Nordamerika, men da fossiler dukkede op i Portugal, blev den teori udfordret.

I årevis har forskerne ment, at en del af en kæbe fundet i Lourinhã-formationen i 2006 tilhørte den nordamerikanske art kaldet Torvosaurus tanneri, men et forskerhold med deltagelse af Octávio Mateus konstaterede efter en omhyggelig analyse i 2013, at kranieknoglerne havde særpræg, der adskilte dem fra de nordamerikanske kranier.

Og da et af de ældste fossiler af et endnu ubestemt medlem af Torvosaurus-slægten dukkede op i Tyskland i 2020, forstærkede det billedet af, at dinosauren er en europæisk art.

Store rovdyr spiller stor rolle

I to dage arbejder palæontologerne på det sted, hvor Octávio Mateus fandt hvirvlen. Undervejs dukker andre fossiler op – bl.a. noget, der ligner et ribben. Målet er at få alle knoglerne fri, men lige nu er det umuligt at sige, hvilken dinosaur de tilhørte. En ting er dog sikker: Størrelsen afslører, at de er for små til at stamme fra en Torvosaurus.

Fund af Torvosaurus-fossiler har været relativt sjældne i Portugal, siden forskerne fandt et stykke af en overkæbe i 2006. De ved derfor stadig meget lidt om juratidens toprovdyr, hvilket betyder, at ethvert nyt fossilfund er ekstra værdifuldt.

“Toprovdyr spiller en central rolle i fødekæden, og viden om dem bidrager til en forståelse af fødekæden som helhed,” forklarer Octávio Mateus.

t-rex dinoer i solen

Torvosaurus var den absolutte top af fødekæden i juratidens Portugal. Forskerne mener, at den ligefrem har haft de gigantiske langhalsede sauropoder på menuen.

© Shutterstock

Fund af yderligere Torvosaurus-fossiler vil også kunne hjælpe forskerne med at forstå, hvor arten opstod, og hvordan den spredte sig.

Og på tredjedagen sker det.

Ved morgenmadsmødet, hvor slagplanen for dagens feltarbejde bliver lagt, fortæller Octávio, at der er et meget lovende fund, han gerne vil se nærmere på. Fundet er gjort i et område af Lourinhã-formationen, som endnu ikke er blevet undersøgt, og er efter alt at dømme et stykke af en tand.

Størrelsen afslører, at det kun kan komme fra ét dyr.

Monsteret målte 11 meter

De hidtidige fossiler af Torvosaurus, bl.a. stykket af overkæben, afslørede, at kødæderen jagede store byttedyr – måske endda de langhalsede sauropoder, som også levede i området omkring Lourinhã.

Torvosaurus kunne blive op til 11 meter lang og vejede mellem fire og fem tons. Til sammenligning målte T. rex ca. 12 meter og vejede omkring ni tons. Men selvom den i længde og udseende lignede T. rex, havde Torvosaurus ikke helt samme bidstyrke som kridttidens hersker.

Puslespil afslører gigantisk dræber

Palæontologerne har fundet nok dele af Torvosaurus til at rekonstruere rovdinosauren – og det er et grusomt billede, der tegner sig.

Shutterstock

1. Overkæbe viser antallet af tænder

Et fossil af overkæben slog fast, at Europa havde sin egen Torvosaurus-art. Kæbens størrelse viste, at Torvosaurus gurneyi højst havde ti tænder på hver side af overkæben, hvilket er færre end Torvosaurus tanneri fra Nordamerika.

Shutterstock & Octávio Mateus

2. Tænderne skar sig gennem byttet

Torvosaurus’ tænder var takkede og målte ti centimeter. De var dermed næsten lige så lange som T. rex’ tænder og tilpasset til at skære gennem muskler. Tænderne var dog også smallere og kunne derfor ikke knuse knogler som T. rex.

Shutterstock & Christophe Hendrickx

3. Stærke arme endte i skarpe kløer

Armene var længere og stærkere end hos fx T. rex og derfor også mere anvendelige. De muskuløse arme havde hver tre kløer, som formentlig blev brugt til at holde byttet fast. Kløerne var krumme og 12-13 centimeter lange.

Shutterstock & Natural History Museum, London/SPL

4. Halehvirvel afslører længde

Sammen med overkæben fandt forskerne også en del af en halehvirvel, der afslører, at dyret blev op mod ti meter langt. Som andre kødædende dinosaurer gik Torvosaurus med ryggen og halen vandret i forhold til jordoverfladen.

Shutterstock & Christophe Hendrickx

Torvosaurus’ tænder lignede kødknive og skar let gennem muskler, men de var relativt smalle og ikke nær så robuste som hos T. rex, hvis tandrod var næsten lige så lang som selve tanden. Tænderne hos T. rex var også markant tykkere, hvilket betød, at de knuste alt på deres vej.

De manglende knogleknusende egenskaber skal dog ikke tage noget fra Torvosaurus, som stadig var udstyret med juratidens kraftigste bid og med sin blotte størrelse terroriserede områdets planteædere i millioner af år.

Rektangel hakkes løs

Efter morgenmødet vandrer forskerholdet i den bagende sol ud til stedet, hvor tandstykket blev fundet. Octávio Mateus peger på noget gråbrunt og ovalt, der stikker en halv centimeter ud fra en sten. Han er ikke i tvivl. Det er roden af en tand.

Tag på dinosaurjagt i Europa

På det bredeste sted måler tandroden ca. to centimeter. Overfladen skinner og er jævn at røre ved, næsten glat.

Som de fleste rovdinosaurer udskiftede Torvosaurus tænderne med jævne mellemrum, da de ofte knækkede af under voldsomme kampe. Derfor betyder fundet af en tand ikke nødvendigvis, at resten af dyret er i nærheden.

Gruppen begynder arbejdet, og med diamantbor og hammer blotlægger de metodisk et rektangel af sten omkring tandroden.

Med små stemmejern hakker de sig herefter omhyggeligt nærmere fossilet.

t-rex fossil dino

Roden af en Torvosaurus-tand træder tydeligt frem i det udhuggede klippestykke. Ved senere laboratorieundersøgelser viser tanden sig at gemme på en overraskelse.

© Oscar Fock

Stenslag flyver omkring dem, indtil en knagende lyd afslører, at det rektangel af sten, der i omkring 150 millioner år har indkapslet Torvosaurus-tanden, nu er løsrevet fra stenblokken.

Forskerne uddeler highfives. Missionen er fuldført.

En sådan tandrod har ofte en begrænset videnskabelig værdi, da den ikke fortæller meget om, hvordan ejermanden levede. Men med dette fund forholder det sig anderledes. Senere analyser viser nemlig, at Torvosaurus gurneyi regerede i Portugal to-tre millioner år tidligere, end forskerne hidtil havde troet.

Europas T. rex har dermed fået endnu flere år på tronen.