Sort uheld slog dinosaurerne ihjel
Yucatánhalvøen i Mexico var et af få steder på kloden, hvor et asteroidenedslag kunne føre til dinosaurernes død, viser nye beregninger.

Brændende olie og gas fra undergrunden sendte tonsvis af sod op i atmosfæren, da en asteroide smadrede ned i Yucatánhalvøen i Mexico for 66 mio. år siden.
Soden fra det 180 km brede krater skabte store klimaforandringer, som ifølge forskere tog livet af dinosaurerne.
Nu har vulkan- og klimaforskere fra Tohoku University i Japan fundet ud af, at dinosaurerne var ekstremt uheldige – Yucatán var en af få brandfælder på Jorden.
Jorden manglede sollys
Ud fra geologiske data, sandsynlighedsberegning og klimamodeller har forskerne simuleret tilsvarende nedslag på samme tid andre steder på kloden.
Kun 13 pct. af Jordens overflade dækkede over lige så brandfarlig en undergrund som Yucatán.
Fra nedslagsstedet i Mexico steg sod og sulfatpartikler op i stratosfæren – i 10 til 50 kilometers højde. Herfra spredte de sig i løbet af få måneder med jetvindene rundt om hele kloden.
Solens stråler blev absorberet af sodpartiklerne og Jorden afskærmet for varme.
Den globale temperatur faldt mellem 8 og 11 grader, og tørken satte ind. Uden sol og vand døde planterne, og fødekæderne brød sammen.
Hvis asteroiden havde ramt næsten ethvert andet sted på kloden, ville katastrofen ikke have været så altødelæggende for fortidskæmperne.
Asteroidenedslag antændte massiv mængde kulstof og kølede Jorden
Et kort viser, at kun 13 procent af Jordens overflade – orange og røde områder – indeholdt nok organisk materiale til at skabe en masseudryddelse: