jurassic gate tema

Stort tema: Jurassic Park fylder 20 år

Illustreret Videnskab fejrer Jurassic Park's 20 års jubilæum. Gå på opdagelse i vores store dinosaurtema, test dig selv og læs om filmen, der gjorde T.rex til en verdensstjerne.

12. marts 2013 af Stine Overbye

Hollywood-filmen Jurassic Park havde premiere i juni 1993 og hittede øjeblikkeligt i biografer verden over. Filmen blev den hidtil mest succesrige biograffilm nogen sinde og var med en indtjening på knap 915 millioner dollar den mest indbringende i historien.

I anledning af Jurassic Park's 20 års jubilæum har selskabet bag, Universal Pictures, besluttet at give filmen en æresrunde i alverdens biografer i en ny 3D-udgave. Illustreret Videnskab har derfor kigget nærmere på den berømte film – og ikke mindst de dinosaurer, som befolker den.

I 1993 gøs og jublede publikum over de uhyre livagtige animationer af bl.a. rovdyret T.rex, og det samme gjorde filmbranchen, som hyldede Jurassic Park med tre Oscar-priser for bedste lydredigering, bedste visuelle effekter og bedste lyd.

Filmen satte dog ikke alene nye standarder inden for special effects, den fik også en hel generation til at tabe hjertet til dinosaurerne – og interessen for palæontologien til at eksplodere.

I det nye nummer af Illustreret Videnskab fejrer vi filmjubilæet. Vi kigger nærmere på de opdagelser, forskerne har gjort, siden dræbermaskinen Tyrannosaurus rex erobrede filmlærredet, og vi undersøger, hvor langt forskerne er nået i forsøget på at genoplive dinosaurerne. Læs artiklerne og deltag i vores store dinosaur-quiz her på siden.

Se video: Dinosaurerne lever!

I dette klip fra Steven Spielbergs Jurassic Parc fra 1993 ser forskerne Laura Dern og Sam Neill for første gang de genoplivede dinosaurer.

Læs stort blad-tema

Vi markerer 20 års-jubilæet for Jurassic Park med et stort 14 siders tema. Abonnenter på Illustreret Videnskab kan downloade temaet ved hjælp af knappen nedenfor.

Dinosaurer går amok

Mennesket vækker dinosaur til live, dinosaur dræber mennesket. Det er i korte træk plottet i Jurassic Park, som er baseret på den amerikanske forfatter Michael Crichtons roman af samme navn.

På en frodig ø i Stillehavet ud for Costa Rica har den excentriske rigmand John Hammond opført en forlystelsespark med lyslevende dinosaurer, som er genskabt fra fortiden med genteknologi. Inden indvielsen inviterer Hammond palæontologen Alan Grant og flere andre gæster på besøg i Jurassic Park, men under en rundtur i parken går alt grueligt galt.

Sikkerhedssystemerne bryder ned, det elektriske hegn svigter, og dinosaurerne slipper fri. Med ét er Jurassic Park forvandlet til en dødsfælde, og forfulgt af frådende uhyrer forsøger Grant og hans skrækslagne ledsagere at f

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.