Tyrannosaurus & Raptorex kriegsteini

T. rex begyndte som dværg

Nyopdaget dino er en Tyrannosaurus på størrelse med et menneske.

4. januar 2010

Fundet af en 125 millioner år gammel dinosaur i Kina kaster helt nyt lys over udviklingen af dinosaurernes konge – den frygtindgydende kødædende kæmpe Tyrannosaurus rex. Palæontologen Paul Sereno fra University of Chicago, USA, har sammen med kinesiske kolleger afsløret en næsten komplet mini-T. rex. Den nye dinosaur, der er forløberen for T. rex, er døbt Raptorex kriegsteini. Den lille rovdino målte som voksen 2,5 m fra hoved til hale og vejede 65 kg – altså cirka samme kampklasse som et menneske.

Dinoen var en lynhurtig og effektiv jæger

Det bemærkelsesværdige er, at Raptorex kriegsteini har et kropsdesign fuldstændigt som T. rex, der dominerede kridttiden 40-60 millioner år senere og blev op til 12 m lang og seks tons tung. Lighederne med T. rex inkluderer de store, muskuløse ben og underudviklede arme og det store hoved med de kraftige kæber og det skarpe tandsæt.

Forskerne er ikke i tvivl om, at Raptorex kriegsteini var en lynhurtig og effektiv jæger, der blot fangede mindre byttedyr end T. rex. Fundet viser, at T. rex’ imponerende kropsbygning blev fuldendt i ministørrelse, og at designet herefter kunne holde til at blive forstørret mere end 90 gange. Det ændrer billedet af T. rex’ evolution.

Dræberdesign udviklet for 125 mio. år siden

Det ser altså ud til, at “dræberdesignet” allerede opstod for 125 millioner år siden, og at rovdinoen fra starten spurtede ind på byttet og slog det ihjel med sit kraftige bid, mens armene kun blev brugt til at hjælpe med at partere det. Hidtil troede man, at T. rex havde udviklet sig fra en stamfader med normalt lange arme, og at ændringerne i krops-størrelse gik ud over armene, som ikke kunne vokse med, fordi deres vægt ville ødelægge dyrets balance, når det løb.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.