Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

T. rex jagede på listefødder

Tyrannosaurus rex var en kolos på listesko. Føddernes særlige form gjorde den i stand til at snige sig helt tæt på sit bytte.

Shutterstock

Selvom dinosaurussen T. rex vejede omkring 8 tons, bevægede fortidsdyret sig faktisk rundt på lette fødder. Det viser ny forskning foretaget af forskere fra Universidad de la República i Uruguay.

Dermed bringer forskerne ny ammunition til diskussionen om, hvordan den 13 m lange kødæder skaffede føde.

Nogle har ment, den selv nedlagde sit bytte, mens andre har hævdet, at T. rex var for langsom til aktiv jagt, og at den derfor primært var ådselæder.

T. rex var cirka 13 m lang og vejede omkring otte tons.

© Shutterstock

Fart ville få T. rex' knogler til at knække

Ca. 27 km/t var T. rex’ topfart. Løb det tonstunge dyr hurtigere, ville fod- og tåknoglerne briste, viser britiske undersøgelser.

T. rex' tunge krop skabte rystelser i jorden

De uruguayske forskere undersøgte fossile fodspor fra 64 store dinosaurer, heriblandt forskellige arter af planteædere og kødædere som T. rex.

Når de tonstunge dyr satte foden i jorden, skabte det rystelser, som forplantede sig gennem jorden i form af seismiske bølger og advarede ethvert byttedyr om, at et meget stort dyr var i nærheden.

Men hvis det var en T. rex, har byttedyrene ikke været i stand til at afgøre, om faren kom nærmere eller var på vej væk.

Fodens form er nemlig afgørende for, hvordan de seismiske bølger bevæger sig gennem jorden.

T. rex var en såkaldt theropod med tre tæer, som pegede fremad. Desuden var foden ca. dobbelt så lang, som den var bred.

Formen betyder, at de seismiske bølger har været stærkest bagud og kun svage i den retning, T. rex bevægede sig.

Forskernes computersimulationer viser, at i en afstand af 25 meter og frem til byttet har bølgerne været af en konstant styrke, hvilket gav T. rex mulighed for at liste sig helt tæt på sit offer, inden den satte det dræbende angreb ind.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul