T. rex Jurassic Park

Kunne Tyrannosaurus rex ikke se bytte, som stod stille?

I filmen Jurassic Park snyder palæontologen dr. Alan Grant og to børn en T. rex ved at stå helt stille. Kunne dinosauren virkelig kun se bevægelser?

T. rex ville have flænset dr. Grant og børnene uanset hvad

I Jurassic Park redder hovedpersonerne livet, da de sidder så stille, at den frygtindgydende T. rex der er efter dem, må opgive at finde dem, fordi den ikke registrerer nogen bevægelser.

Det tyder dog på, at antagelsen om T. rexens manglende evner er forkert.

Alle moderne forskningsresultater peger på, at Jurassic Park-filmens dinosaurekspert dr. Grant og de to børn ville være blevet ædt, da et toprovdyr som T. rex havde aldeles velfungerende sanser.

Undersøgelser af hulrummet efter hjernen i kraniet viser, at T. rex havde et meget stort lugtecenter og dermed må have haft en højt udviklet lugtesans – hvilket havde været mere end rigeligt til at opdage dr. Grant og børnene.

Øjne som grapefrugter gav T. rex et fortræffeligt syn

Det vigtigste er dog, at T. rex havde øjne så store som grapefrugter. Kraniets facon viser desuden, at øjnene vendte fremad, så T. rex havde binokulært syn, hvilket vil sige, at den kunne bedømme afstande og danne tredimensionale billeder.

Moderne dyr med et binokulært syn har absolut ingen problemer med at se byttedyr, hvad enten de står stille eller er i bevægelse.

T. rex stangede 30 cm hugtænder i sit bytte

Dinosaurernes gruopvækkende konge var udstyret med tænder på op til 30 cm og kunne bide 30 gange hårdere end en alligator. Tag med til kridttiden i vores artikel:

3D afslørede T. rex

DinoMorph-projektet begyndte i 1994 med det formål at lave 3D-modeller af dinosaurer baseret på målinger og skanninger af skeletter.

Resultaterne viser bl.a., at øjnene på en T. rex var på størrelse med grapefrugter, kunne bedømme afstande og var i stand til at se 13 gange skarpere end et menneskeøje.

src="http://illvid.dk/files/bonnier-ill/attach/dinohoved-lille.jpg" align= "left"

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.