T. rex var en slagsbror og blid som et lam

Tyrannosaurerne bed hinandens kranier i stykker. Og nussede hinanden kærligt med snuder, der var ligeså følsomme som vores fingerspidser. Nye undersøgelser af dyrenes ældgamle kranier afslører hidtil ukendte detaljer om dræberkongens svingende temperament.

Tyrannosaurus rex

Dinosaurernes konge havde et svingende temperament.

© Shutterstock

Dinosaurernes konge var en slagsbror. Kraniet fra en halvvoksen T. rex er gennemboret af en række aflange huller, og CT-skanninger har afsløret, at hullernes form passer perfekt til tænderne fra en jævnaldrende artsfælde.

Fundet viser, at kæmpen allerede fra en tidlig alder begyndte at blive voldelig. Men det viser også, at dyrene kunne tage nogle tæsk.

Den unge T. rex overlevede slåskampen – dog voksede dens snude skævt sammen.

Andre skeletter af T. rex byder også på brækkede ribben og tegn på inficerede sår, så alt tyder på, at rovdyret levede et voldsomt liv og sjældent blev ældre end 30 år.

Dræber var en følsom elsker

Verdens mest dødbringende kæber var lige så fintfølende som dine fingerspidser.

Undersøgelser af en af T. rex’ nærmeste slægtninge, Daspletosaurus, viste i 2017, at hovederne på de store rovdyr var godt forsynet med sansenerver.

Massevis af små porer i kraniet, omkring munden og på snuden, førte nerveenderne ud til huden – ligesom hos nutidens krokodiller.

Nervernes præcise funktion vil vi måske aldrig komme til at kende, men tilsvarende strukturer i snuderne på mange nulevende dyr er i stand til at registrere temperatur, kemiske stoffer og berøring.

Forskerne har derfor foreslået, at T. rex kan have brugt følsomheden til at kontrollere, om dens æg havde den rette temperatur.

Og måske var den endda så blid, at den hjalp ungerne ud af æggene.

I dag gnider nogle krokodiller deres snuder som optakt til parringen, og det er muligt, at T. rex gjorde det samme.