Shutterstock
velociraptor

Velociraptor - Lever Jurassic Park-dræberen op til sit ry?

Den er Jurassic Park-filmenes ultimative dræbermaskine – intelligent som et menneske, hurtig som en gepard og mere dødbringende end noget andet rovdyr. I virkeligheden var Velociraptor knap så skræmmende.

Velociraptor er måske en af de mest kendte rovdinosaurer og en af Jurassic Park-filmenes helt store stjerner.

Med dens enorme størrelse, utrolige fart og dødbringende klør og bid har dinosauren fået sig noget af et ry som en sand dræbermaskine.

Tanken om et møde med den, kan få det til at løbe koldt ned ad ryggen. Men fund viser, at Velociraptor slet ikke var så frygtindgydende i virkeligheden.

Bliv klogere på rovdinosauren her i artiklen.

Hvor stor var Velociraptor?

Mindre end en golden retriever! Velociraptor, den dødsensfarlige rovdinosaur fra Jurassic Park og Jurassic World, var i virkeligheden ikke nær så stor som i filmene.

I levende live vejede Velociraptor omkring 15-20 kg. Til sammenligning vejer en golden retriever 25-35 kg. Rovdinosauren målte to meter i længden, hvoraf halen udgjorde cirka halvdelen.

Velociraptor was kleiner dan een hond

De paleontoloog Mark Witton nam deze foto van zijn hond – een greyhound genaamd Beau – naast een Velociraptorskelet. De rug van de hond is zo’n 70 centimeter hoog en hij weegt 27 kilo.

© Mark Witton

Havde Velociraptor fjer?

Velociraptor tilhører de såkaldte dromaeosaurer, også kendt som "raptorerne" – en gruppe af rovdinosaurer, der var meget tæt beslægtet med fuglene. Og ligesom fuglene havde Velociraptor fjer.

Forskerne har endnu ikke fundet fjer fra Velociraptor, men de har flere andre beviser.

For det første har de fundet fjer hos nogen af rovdinosaurens nærmeste slægtninge, heriblandt Microraptor og Zhenyuanlong. Derudover har de også fundet små knopper på Velociraptors arm, hvor vingefjerene engang sad fast.

Velociraptors fjer lignede på mange måder fuglenes, men dinosauren kunne ikke flyve – bl.a. fordi vingerne var for små til at kunne løfte dyrets vægt.

Velociraptor havde fjer
© Fred Wierum

Hvordan så Velociraptor ud?

Velociraptor var et effektivt rovdyr, og dens hoved, hænder og fødder var svært bevæbnede.

Hovedet

Snuden var smal og bevæbnet med ca. 60 små, spidse, savtakkede tænder. Øjnene var delvist fremadrettede, sådan at dinosauren kunne vurdere afstanden til et byttedyr.

Kroppen

Velociraptor var relativt slankt bygget, og dens knogler var lette takket være indre hulrum. Det meste af kroppen var dækket af fjer.

Hænderne

Velociraptors hænder var mere eller mindre skjult af vingefjerene, men det yderste af fingrene stak ud. De tre fingre bar krumme, spidse kløer.

Fødderne

Fødderne havde fire tæer. Den ene var meget lille, mens de tre andre var store. Den inderste af de store tæer blev holdt løftet over jorden og bar en usædvanlig stor krum klo.

Jagede Velociraptor i flok?

I Jurassic Park bliver Velociraptor fremstillet som et flokdyr. I dag hælder forskerne til, at det ikke er korrekt.

Idéen om flokadfærd hos Velociraptor har ellers tidligere været populær blandt palæontologerne, blandt andet på grund af fund, hvor flere individer af Velociraptors nære slægtning Deinonychus blev fundet tæt sammen.

Men sådanne fund beviser ikke flokadfærd.

Rovdyr, der normalt er enspændere, samles til tider omkring et ådsel eller en anden fødekilde – som når brune bjørne samles i hobetal i laksesæsonen. Individerne af Deinonychus levede altså ikke nødvendigvis i en flok.

Velociraptor jagede små byttedyr

Velociraptor jagede formentlig alene og gik efter relativt små byttedyr, såsom pattedyret Zalambdalestes. Billedet her er malet af palæontologen Mark Witton.

© Mark Witton

For nyligt fandt forskerne desuden beviser, som underbygger, at Deinonychus ikke var et flokdyr.

Ved at se på tænder fra flere individer, kunne forskerne fastlå, at unge dyr havde en anden kost end de voksne.

Hvis dyrene levede i flok, ville voksne og unge deles om måltiderne, og derfor konkluderede forskerne, at Deinonychus formentlig var en enspænder.

Undersøgelsen udelukker ikke fuldstændigt, at Velociraptor jagede i flok, men beviserne peger lige nu den anden vej.

Hvad spiste Velociraptor?

Ligesom de fleste andre rovdyr jagede Velociraptor formentlig dyr, som var væsentligt mindre end den selv, fx små pattedyr, krybdyr eller dinosaurunger.

Og hvis den kom forbi et ådsel, tog den sig nok også af retterne.

Et enkelt fund har givet ophav til en idé om, at Velociraptor også jævnligt jagede større dyr, men ifølge flere forskere er det en misforståelse.

Fundet består af en Velociraptor i dødskamp med en Protoceratops – en planteæder på størrelse med et stort får.

Rovdyrets ene tåklo er placeret ved planteæderens hals, mens planteæderens kæber har godt fat i rovdyrets arm.

Protoceratops var væsentlig tungere og kraftigere bygget end Velociraptor, så rovdyrets chancer for at vinde denne kamp var formentligt små.

Derfor mener nogle forskere, at denne Velociraptor var desperat. Eller at det i virkeligheden var planteæderen, der tog initiativ til kampen.

Fossil af Velociraptor og Protoceratops

Dette fossil består af planteæderen Protoceratops (til venstre) og Velociraptor (til højre). Velociraptors store klo på foden ses midt i billedet i nærheden af planteæderens hals. Rovdyrets ene arm er fanget i planteæderens mund.

© Yuya Tamai

Hvor intelligent var Velociraptor?

Velociraptor bliver i filmens verden fremstillet som et hyperintelligent dyr – måske lige så intelligent som et menneske.

Men det er højst sandsynligt forkert.

Sammenlignet med de fleste andre dinosaurer, havde Velociraptor ganske vist en stor hjerne i forhold til kropsvægten. Men forholdet mellem hjerne og krop var ikke på niveau med menneskers og heller ikke med de klogeste nulevende fugle – såsom krager og papegøjer.

Det betyder dog ikke, at Velociraptor var uintelligent.

Dens intelligens var formentlig en del højere end krokodillers, og krokodiller er blandt andet udspekulerede nok til at lægge fælder for deres bytte.

Acheroraptor

Velociraptor var formentlig lige så intelligent som en gennemsnitlig fugl. Illustrationen her viser egentlig Velociraptors nære slægtning Acheroraptor, men de to dyr lignede hinanden til forveksling.

© Emily Willoughby

Hvor farlig var Velociraptor?

Velociraptor har ry for at være hurtig som en gepard – og udstyret med kløer, der kan sprætte din mave op.

Men endnu engang fortæller beviserne en anden historie.

Dinosaurens krop var ikke specialiseret til ekstrem fart ligesom gepardens, og den var langt fra den hurtigste dinosaur.

Ikke desto mindre kunne Velociraptor nok nå en pæn hastighed på omkring 40 km/t, hvilket er hurtigere end de fleste mennesker.

Rovdinosauren ville altså godt kunne indhente dig – men dit liv ville formentlig ikke være i fare.

Velocitaptor og et menneske

Velociraptor var et relativt lille dyr, og et sundt og raskt voksent menneske ville godt kunne overmande det.

© Scott Hartman & Fred Wierum

Velociraptors store kløer på fødderne var nemlig slet ikke de grusomme dræbervåben, som mange måske tror.

Kløerne var ikke velegnede til at sprætte noget op, men blev sandsynligvis brugt til at holde bytte fast – på samme måde som rovfugle gør med deres kløer i dag.

Velociraptors bid var heller ikke kraftigt. Dens kæber var tilsyneladende svagere end en hunds.

Fod fra en Deinonychus

Billedet viser foden fra Velociraptors nære slægtning Deinonychus. Foden kunne knyttes ligesom vores hænder, og de store kløer blev brugt til at holde godt fast i byttedyr.

© Fowler et al. 2011

Alt i alt var Velociraptor – set fra et voksent menneskes synspunkt – ikke et livsfarligt rovdyr.

Størrelses- og styrkemæssigt var dinosauren på niveau med en mellemstor hund. Dens farligste våben var de spidse kløer, som måske kunne gennembore din hud, men ikke skære i dig.

Børn og fysisk svækkede mennesker ville måske være i fare, men de fleste voksne ville sandsynligvis vinde en eventuelt kamp mod Velociraptor – og netop derfor ville dinosauren nok ikke vove at angribe dig i første omgang.

Ligesom nutidens små rovdyr ville den holde sig på god afstand af mennesker.

Bid fra en hund

Ligesom en hund ville Velociraptor kunne give dig sår, som krævede medicinsk behandling.

© Shutterstock

Velociraptor kunne give dig grimme sår

Du ville formentlig vinde i en kamp mod en Velociraptor. Ikke desto mindre ville dinosauren kunne give dig nogle grimme sår – meget lig dem, som mennesker får i kamp med en hund eller stor rovfugl:

 • Inficerede bidsår
 • Overrevne sener og muskler
 • Ødelagte nerveforbindelser
 • Brud på spinkle knogler

Er Jurassic Parks Velociraptor videnskabeligt korrekt?

Da filmen Jurassic Park kom ud i 1993, var den formentlig den mest videnskabeligt korrekte dinosaurfilm til dato.

Den var blandt andet en af de første film, der viste dinosaurerne som hurtige, aktive dyr i stedet for de sløve og dumme dyr, som gik igen i mange tidligere film.

Men videnskaben har flyttet sig meget siden 1993. I dag ved vi fx med sikkerhed, at Velociraptor havde fjer.

LÆS OGSÅ: Kan man genoplive dinosaurer som i Jurassic Park?

Velociraptor havde fjer

Velociraptor ville på mange måder have lignet en stor fugl, men i modsætning til fugle havde den tænder og bar store kløer på sine hænder. Billedet her er malet af palæontologen Mark Witton.

© Mark Witton

Flere elementer i Jurassic Park var dog allerede videnskabeligt forkerte, da filmen havde premiere.

Velociraptors størrelse og formen på dens kranie var fx helt ved siden af. Og i filmen finder forskerne desuden et Velociraptor-skelet i USA, langt fra dyrets virkelige levested i Mongoliet og Kina.

Fejlene skyldes først og fremmest, at dyret i filmen slet ikke er baseret på Velociraptor, men på en anden rovdinosaur: Deinonychus. Deinonychus var tæt beslægtet med Velociraptor, men var noget større, kraftigere bygget – og bosat i USA.

Velociraptor, Mikroraptor, Deinonychus, Utahraptor
© Fred Wierum

Raptorer fandtes i mange størrelser

Velociraptors slægtninge, de såkaldte dromaeosaurer eller "raptorer", fandtes i mange former og størrelser – fra den lille Microraptor med vinger på alle fire lemmer til den store, kraftigt byggede Utahraptor.

Microraptor

 • Længde: 75 centimeter
 • Vægt: 1 kg

Velociraptor

 • Længde: 2 meter
 • Vægt: 15-20 kg

Deinonychus

 • Længde: 3,4 meter
 • Vægt: 70-80 kg

Utahraptor

 • Længde: 5-7 meter
 • Vægt: 230-450 kg

Hvem ville vinde i en kamp mellem Velociraptor og T. rex?

Tyrannosaurus rex og Velociraptor er formentlig de mest kendte rovdinosaurer, og begge er frygtindgydende rovdyr.

Derfor er det fristende at forestille sig de to dyr i en direkte konfrontation. De to dyr levede hverken på det samme tidspunkt eller det samme kontinent, så det er naturligvis kun et tankeeksperiment.

Desværre ville kampen nok være hurtigt overstået. T. rex er med en kampvægt på op mod ni tons ca. 500 gange tungere end Velociraptor. Det er en større forskel end mellem en huskat og en fuldvoksen flodhest.

T. rex' bid var desuden ca. 1000 gange kraftigere end Velociraptors.

T.rex vs Velociraptor - størrelsesforhold

Tyrannosaurus rex var i en helt anden vægtklasse end Velociraptor. Ikke engang en flok af Velociraptorer ville have kunne truet den enorme rovdinosaur.

© Scott Hartman & Jaime Headden & Fred Wierum

Den lille rovdinosaur var formentlig mere adræt end T. rex, men T. rex var faktisk relativt hurtig og manøvredygtig, når dens størrelse tages i betragtning – den var cirka dobbelt så hurtigt til at vende sin krop som andre store rovdinosaurer.

Velociraptor ville formentlig heller ikke kunne overliste kæmpen. T. rex har en af de største hjerner blandt dinosaurerne og lå formentlig fint på niveau med Velociraptor intelligensmæssigt.