Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vulkanudbrud fyldte for 234-232 år siden atmosfæren med CO, svovl og aske – til fordel for dinosaurerne.

© Shutterstock
Fortiden - Dinosaur

Vulkaner banede vejen for dinosaurerne

Voldsomme vulkanudbrud og syreregn satte for 232 millioner år siden gang i dinosaurernes storhedstid.

Et meteornedslag blev dinosaurernes endeligt – det faktum er efterhånden velkendt. Men deres storhedstid begyndte også dramatisk ifølge en ny under­søgelse fra italienske og engelske forskere.

De har indsamlet spor og fossiler fra et område i bjergkæden Dolomitterne i Norditalien for at afdække, hvornår artsrigdommen hos fortidskæmperne for alvor tog fart.

Voldsomme klimaændringer ramte Jorden

Undersøgelserne viser, at dinosaurernes dominans eksploderede for 232 millioner år siden i den geologiske periode trias. Tiden løb for 251-200 millioner år siden, da klimaet var varmt og tørt og kun afbrudt af korte perioder med regn.

I tiden op til dinosaurernes gennembrud blev verden dog ramt af en række voldsomme klimaskift med fire meget fugtige perioder efter hinanden.

Perioderne kan aflæses i de lag af aflejringer, som forskerne undersøgte i Dolomitterne. Lagene består mest af kalksand, mens jordlagene fra de tørre perioder er domineret af mergelkalksten.

Da Jordens klima pludselig skiftede, stillede det store krav til dyrenes evne til at tilpasse sig. Og fossilerne afslører, at dinosaurerne klarede udfordringen meget bedre end deres konkurrenter.

© Giphy

Krybdyrene herskede

Op til dinosaurernes æra var landjorden domineret af en stor variation af krybdyr – fra krokodillelignende arter og skildpadder til grupper, som slet ikke har efterkommere i dag.

Årsagen til de voldsomme klimaskift skal ifølge forskerne findes i meget kraftig vulkansk aktivitet, der havde sit udspring i det vestlige Canada.

Vulkanudbruddene gav et fugtigere klima, global opvarmning og syreregn, som rensede ud i dyrelivet.

Ud over dinosaurerne ser det også ud til, at den dyregruppe, der senere udviklede sig til pattedyr, også høstede fordele af klimaændringerne.

Læs også:

Dinosaurer
Dinosaur

Regnvejr sikrede dinosaurerne magten

13 minutter
Dinosaur

4 ting du ikke vidste om dinosaurer

4 minutter
Dinosaurer døde i meteorsværm
Dinosaur

Dinosaurer blev udryddet af meteorsværm

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul