Vulkanudbrud fyldte for 234-232 år siden atmosfæren med CO, svovl og aske – til fordel for dinosaurerne.

© Shutterstock

Vulkaner banede vejen for dinosaurerne

Voldsomme vulkanudbrud og syreregn satte for 232 millioner år siden gang i dinosaurernes storhedstid.

7. oktober 2018 af Rikke Jeppesen

Et meteornedslag blev dinosaurernes endeligt – det faktum er efterhånden velkendt. Men deres storhedstid begyndte også dramatisk ifølge en ny under­søgelse fra italienske og engelske forskere. 

De har indsamlet spor og fossiler fra et område i bjergkæden Dolomitterne i Norditalien for at afdække, hvornår artsrigdommen hos fortidskæmperne for alvor tog fart.

Voldsomme klimaændringer ramte Jorden

Undersøgelserne viser, at dinosaurernes dominans eksploderede for 232 millioner år siden i den geologiske periode trias. Tiden løb for 251-200 millioner år siden, da klimaet var varmt og tørt og kun afbrudt af korte perioder med regn.

I tiden op til dinosaurernes gennembrud blev verden dog ramt af en række voldsomme klimaskift med fire meget fugtige perioder efter hinanden. 

Perioderne kan aflæses i de lag af aflejringer, som forskerne undersøgte i Dolomitterne. Lagene består mest af kalksand, mens jordlagene fra de tørre perioder er domineret af mergelkalksten. 

Da Jordens klima pludselig skiftede, stillede det store krav til dyrenes evne til at tilpasse sig. Og fossilerne afslører, at dinosaurerne klarede udfordringen meget bedre end deres konkurrenter.

© Giphy

Krybdyrene herskede

Op til dinosaurernes æra var landjorden domineret af en stor variation af krybdyr – fra krokodillelignende arter og skildpadder til grupper, som slet ikke har efterkommere i dag.

Årsagen til de voldsomme klimaskift skal ifølge forskerne findes i meget kraftig vulkansk aktivitet, der havde sit udspring i det vestlige Canada.

Vulkanudbruddene gav et fugtigere klima, global opvarmning og syreregn, som rensede ud i dyrelivet.

Ud over dinosaurerne ser det også ud til, at den dyregruppe, der senere udviklede sig til pattedyr, også høstede fordele af klimaændringerne.


Dinosaurerne overlevede syreregn

Spor og fossiler afslører, at dyrelivet ændrede sig dramatisk, da Jordens klima pludselig blev fugtigere. De store vindere blev dinosaurerne, mens de primitive krybdyr næsten uddøde.

  • 234 mio. år siden: Tørkeperiode. I tiden før de store klimasvingninger dominerede de primitive krybdyr, afslører spor fra fx Rhynchosaurer. 
  • 232 mio. år siden: Vulkaner skaber fugtig luft. I perioden med voldsomme klimasvingninger kommer der mange flere dinosaurer til, mens de primitive krybdyr bliver færre.
  • 230 mio. år siden: Tørkeperiode. Fossiler og spor afslører, at dinosaurerne overlevede klimaskiftene bedst. Store dinosaurer som fx Plateosaurus vandt frem. 

Med et Illustreret Videnskab ved hånden bliver du rustet til at forstå naturen omkring dig – lige fra den mindste blomst til de mest frådende og glubske rovdyr. Hvis du tegner et abonnement lige nu, kvitterer vi med et tilbud, der både ruster dig til de udendørs strabadser. Du får:

  • En lækker og vandtæt rygsæk fra Outpack
  • To numre af Illustreret Videnskab
  • Digital adgang til de seneste 12 udgaver af magasinet

Og du får det hele til en favorabel pris: Kun 89 kroner.

INDLØS DIT TILBUD HER

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.