Paco Cárdenas

Forskere har fundet verdens ældste tegn på dyreliv

Der eksisterede havsvampe for 890 millioner år siden, hævder et nyt studie, som kan vende op og ned på vores opfattelse af livets opståen på Jorden.

For 541 millioner år siden, i forbindelse med den kambriske eksplosion, opstod det første dyreliv på Jorden.

Det er i hvert fald, hvad et flertal af forskere har været enige om. Indtil nu.

For ifølge helt ny forskning fra Laurentian University i Canada har den hidtidige forskning ramt ca. 350 millioner år ved siden af.

Det er fundet af, svampeagtige fossiler i det nordvestlige Canada, der kan være med til at ændre vores verdensopfattelse. I hvert fald hvis man skal tro Elizabeth Turner, der står bag det opsigtsvækkende fund:

“Hvis jeg har ret, har der eksisteret dyr længe inden fremkomsten af de hidtil tidligst kendte dyrefossiler,” fortæller Turner til Nature.

“Det vil betyde, at der er en lang historie af dyr, der bare ikke er blevet bevaret godt.”

Svampefossil og ny svamp

På billedet til venstre ses, hvad der muligvis er sket, da skelettet til de 890 millioner år gamle havsvampe blev til fossiler. Til højre ses mønstre, som er til stede på moderne havsvampe.

© Elizabeth C. Turner

Hos andre forskere bliver fundet dog mødt med skepsis:

“Det er så stor en påstand, at man er nødt til at udelukke alle andre muligheder,” udtaler Rachel Wood, geofysiker ved University of Edinburgh.

Samtidig påpeger hun, at det måske slet ikke er havsvampe, som de canadiske forskere har fundet:

“Mikrober producerer for eksempel mærkelige og smukke mønstre og former. Nogle gange kan krystaller vokse på en måde, der får dem til at ligne mønstre lavet af levende organismer,” uddyber Wood.

Hvem der i sidste ende har ret, kan kun yderligere undersøgelser afgøre.