3,4 mia. år siden: Tidlige bakterier ilter Jorden

Indtil 2018 troede forskerne, at fotosyntese udviklede sig for 2,7 mia. år siden. Nu viser genetiske analyser, at det skete for 3,4 mia. år siden. Den første mia. år blev al ilten fra fotosyntesen dog bundet i mineraler frem for at blive frigivet til atmosfæren.
1,9 mia. år siden: Forskere finder missing link

Eukaryoter – celler med en kerne – omfatter blandt andet os selv, men deres oprindelse er en gåde. I 2015 fandt forskere en gruppe såkaldte arkebakterier på havets bund, som kan have givet ophav til eukaryoterne for omkring 1,9 mia. år siden.
1,2 mia. år siden: Sex sætter turbo på udviklingen

Dna flyder gennem broer fra en bakterie til en anden.
Bakterier kan dele gener via særlige broer – en evne, som opstod tidligt i livets historie og hjælper arter med at tilpasse sig hurtigt. Men fossiler peger på, at rigtig sex, hvor kønsceller smelter sammen til nyt afkom, først opstod for 1,2 mia. år siden.
660 mio. år siden: Havsvamp var klodens første dyr

Amerikanske forskere fandt i 2018 kemiske spor af et op mod 660 mio. år gammelt dyr – en havsvamp, som er 100 mio. år ældre end tidligere kendte spor af dyr. Genetiske analyser peger dog på, at dyr allerede opstod for omkring 800 mio. år siden.
550 mio. år siden: Dyrene kommer op på benene

Her ses de dyrefodspor, som forskerne fandt på den kinesiske havbund.
De første dyr med ben – forfædre til insekter og ledorme – opstod i kambriumtiden for mellem 541 og 485 mio. år siden. Det troede forskerne, indtil de i 2018 fandt tydelige fodspor på en forstenet, 550 mio. år gammel havbund fra Kina.
472 mio. år siden: Planter slår rødder på land

De første landplanter lignede nutidens levermos.
Nye fund fra Sydamerika viser, at en række plantearter havde slået sig ned på landjorden allerede for 472 mio. år siden. 20 mio. år senere gik insekternes forfædre på land, og vores egne forfædre fulgte efter for ca. 400 mio. år siden.
450 mio. år siden: Hvirveldyr får succes langs kysten

De tidlige hvirveldyr udviklede sig tæt ved land.
I dag er koralrev hjem for en enorm mangfoldighed af fisk, og det har fået nogle forskere til at tro, at det var ældgamle rev, som sikrede de tidlige hvirveldyrs succes. Men ny forskning afslører, at succesen begyndte langt tættere på stranden.