Gejseren sender en kaskade af skoldhedt vand mod himlen. Sekunder efter falder det igen ned som en tæt, varm regn, der genopfylder en række små, næsten udtørrede vandpytter i det golde landskab.
Stedet er Jorden, men det er ikke den Jord, vi kender i dag.
Landskabet ligger på et af få landområder – blot en kæde af vulkanske øer i et nærmest uendeligt hav.
Planeten er endnu meget ung, men et sted i denne ugæstfrie verden er et virvar af kemiske reaktioner ved at danne det første liv – det liv, som siden har erobret alle egne af kloden, fra glohede klipper dybt i undergrunden til snedækkede bjergtoppe.
Springet fra livløse molekyler til liv er blandt de mest centrale i Jordens historie. Men hvordan skete det – og ikke mindst hvor?
De to spørgsmål hænger tæt sammen. De processer, der grundlagde den genetiske kode, skabte de første proteiner og samlede det hele i en lille, afskærmet pakke, afhang nøje af det miljø, de fandt sted i, så hvis vi kan finde svaret på, hvordan livets første reaktioner forløb, kan vi også regne ud, hvor de forløb.
Og forskerne er tæt på et gennembrud. De har indset, at tidligere teorier om livets første kemi var for simple, og ny teknologi har nu for første gang skaffet dem værktøjerne til at genskabe det kemiske virvar, som dannede det første liv.
Darwin foretrak en varm sø
Hvornår livet opstod, er fortsat omgærdet med mystik. Fund af tilsyneladende organisk dannet kulstof i 4,3 milliarder år gamle mineraler fra Australien peger på, at det skete, forholdsvis kort tid efter at Jorden opstod.
Men det er langtfra sikkert. Måske lod livet vente på sig og opstod først for 3,7 milliarder år siden. Fra den tid har forskerne opdaget spor af fotosyntese i grønlandske klipper.
Trods uenighed om fossilerne er forskerne nået frem til et minimumstal for livets alder. Det kan ikke være opstået for mindre end 3,5 milliarder år siden. Ud fra levende organismers dna har genetikere regnet sig frem til, at den fælles forfader for alt liv på Jorden senest må have levet på dette tidspunkt i klodens historie.
Denne forfader, som også kaldes LUCA – last universal common ancestor – besad med stor sandsynlighed de biologiske træk, der deles af alle organismer, fra de simpleste bakterier til de største hvaler.
Det omfatter blandt andet cellemembraner bestående af fedt, en genetisk kode baseret på dna og en hær af proteiner til at katalysere kemiske reaktioner, transportere byggesten og holde sammen på alle cellens dele.
De træk er derfor centrale for forskerne, når de forsøger at forstå dannelsen af det tidligste liv.