Polypdyr forbløffer forskerne: Søvnen opstod før hjernen

Ny opdagelse tyder på, at søvn er et endnu mere basalt behov, end forskerne hidtil har troet.

Søvn er en af de få ting, næsten alle dyr har tilfælles – fra orme og insekter til elefanter og hvaler. Derfor må tilstanden være afgørende for, at organismerne kan fungere.

Alligevel er formålet med søvnen langtfra afklaret. De fleste søvnforskere mener, at det især er hjernen, som har brug for søvnen – enten for at rydde ud i de mange sanseindtryk, som ellers ville hobe sig op, eller for at lagre erindringer i langtidshukommelsen.

Polypdyr har fast søvnrytme

Nu viser nye undersøgelser, at søvnen oprindeligt må have haft helt andre formål. Forskere fra Kyushu University i Japan har opdaget, at selv primitive polypdyr, som kaldes hydraer, sover.

Søvnbehovet hos de hjerneløse polypdyr hydraer kan reguleres med hormonet melatonin, som også er afgørende for vores egen søvn.

© Shutterstock

Forskerne videoovervågede de op til 10 mm lange dyr og fandt ud af, at de skiftede mellem en aktiv tilstand på fire timer og en inaktiv, søvnlignende tilstand også på fire timer.

Lysglimt vækkede dyrene

I søvntilstanden kunne forskerne “vække” hydraerne med et lysglimt, så de skiftede til den aktive tilstand. Tilsvarende kunne de skrue op for dyrenes søvnbehov med hormonet melatonin og signalstoffet GABA, som er kendt for også at regulere vores eget søvnbehov.

Hydraer har hverken hjerne eller centralnervesystem. Det tyder på, at evolutionen udviklede søvnen, før hjernen blev til. Siden kan den hos andre dyr have fået nye formål.