Tre genfejl fik vores hjerne til at vokse
Syv milliarder hjerneceller skiller din hjerne fra en gorillas, fordi tre gener har ændret sig, siden evolutionen skilte os fra menneskeaberne.

På 14 mio. år er hjernen vokset fra ca. et halvt kilo hos vores tidlige forfædre til de 1,4 kilo, vi har i dag – vi kan formentlig takke tre nyopdagede gener for det.
Et californisk forskerhold fandt generne, da de undersøgte, hvor mange nerveceller en makakabe danner i hjernen.
De dyrkede dyrenes hjernevæv i laboratoriet og så især på de såkaldte NOTCH-gener, som har betydning for, hvordan stamceller udvikler sig i fostre.
Tre gener afslører vores udviklingshistorie
Forskerne opdagede, at vi mennesker har tre aktive NOTCH-gener på kromosom 1, som ikke findes hos makakaber. Heller ikke vores nærmeste slægtninge, chimpansen og gorillaen, har de tre gener, som altså er unikke for mennesket.
Derfor kan forskerne rekonstruere vores udviklingshistorie.
Det første gen er opstået som en delvis kopi af et gen på kromosom 1 for ca. 14 mio. år siden, før vores udviklingslinje skilte sig fra de andre menneskeabers.
11 mio. år senere blev genet repareret, hvilket falder sammen med det tidspunkt, hvor vores hjerne begyndte at vokse. Senere blev genet kopieret to gange mere.
Andre forskere har afsløret, at de tre gener koder for et protein, som påvirker hjernens stamceller til at dele sig til fire i stedet for to nerveceller. Resultatet er, at vi danner mange flere nerveceller end aberne.
Tilfældigheder gav hjernen vokseværk
Et af vores kromosomer har undergået tre forandringer, der har givet os en større hjerne end vores nærmeste slægtninge.