Ichthyostega

Urpadde humpede på land

Urpadden Ichthyostega anses for at være første hvirveldyr, der skiftede svømning ud med gang. Men sandsynligvis humpede den.

8. november 2012

Vi må sandsynligvis ændre syn på en af evolutionens vigtigste begivenheder – da livet gik på land for ca. 400 mio. år siden i den såkaldte devonperiode. Urpadden Ichthyostega har længe været anset for et af de bedste bud på det hvirveldyr, der først skiftede svømning ud med gang. Men nu har forskere studeret dyret på en ny måde, og resultatet er overraskende.

Forskerholdet, der blev ledet af dr. Stephanie Pierce fra Royal Veterinary College i Hatfield i England, skannede først en række forstenede eksemplarer af Ichthyostega med en 3D-skanner. Ud fra disse data skabte de en nøjagtig digital kopi af urpadden, og ved hjælp af animationsprogrammer kunne de så bevæge dyrets lemmer og måle, hvor langt hvert enkelt led kunne strækkes.

Urpadde bevægede sig som sæler

Ved at sammenligne med anatomien og bevægeligheden hos fem nulevende dyrearter – salamander, krokodille, næbdyr, sæl og odder – kunne forskerne konkludere, at urpadden ikke har været i stand til at gå på fire ben, sådan som forskere ellers har ment. Ichthyostegas lemmer og rygrad kunne simpelthen ikke bevæge sig tilstrækkeligt, og dyret har derfor snarere humpet af sted, ligesom sæler gør i dag.

De britiske forskere påpeger, at urpaddens bagben knap kunne nå jorden, og de mener derfor, at den formentlig udforskede landjorden i stil med dyndspringere, der bruger forlemmerne som to stive krykker.

Skelettet var skabt til svømning

Ichthyostegas skelet er en blanding af tilpasninger til et liv både i vand og på land.Urpadden menes at have opholdt sig i mudret vand med små afstikkere op på land.

Hofterne er skabt til svømmebevægelser og er ikke særligt anvendelige på land. Forbenene og skuldrene kan støtte kroppen som krykker på landjorden. Bagbenene driver dyret frem ligesom pagajer, men de kan ikke dreje rundt i en stilling, hvor de er i stand til at løfte dyret fra jorden. Albuen er bøjelig, mens skulderen kun kan bevæges lidt.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.