Forskere udfordrer myten om kønsrollerne i jæger-samler-samfund

Den klassiske opfattelse af mænd som jægere og kvinder som samlere ser ud til at være forkert ifølge forskerne bag undersøgelse.

Bål

I de tidligere undersøgelser kunne forskerne også se, hvordan kvinder i nogle af de forhistoriske samfund er blevet begravet med både knogler fra storvildt og våben til jagt.

© Shutterstock

Den gængse opfattelse af arbejdsfordelingen i jæger-samler-samfund har typisk været, at mændene går på storvildtjagt, og at kvinderne tager sig af de mere fredelige opgaver med at samle rødder, frugt og bær til familien.

Men nu har forskere fra Seattle Pacific University blandt andet kigget på nogle af mere nutidige små samfund, der stadig praktiserer dele af jæger-samler-kulturen. Og resultaterne udfordrer den klassiske opfattelse af kønsrollerne.

I undersøgelsen, som er udgivet i det videnskabelige tidsskrift PLOS One, har forskere nærstuderet data fra et stort antal videnskabelige undersøgelser fra de seneste 100 år.

Undersøgelserne fokuserer på 63 forskellige jæger-samler-samfund og gravsteder med kvindelige jægere fra hele verden - herunder Nord- og Sydamerika, Afrika, Australien, Asien og Oceanien.

En af opdagelserne i det store datamateriale var, at kvinderne jager i 79 pct. af de undersøgte samfund - uanset om de er mødre eller ej.

En anden opdagelse var, at 70 pct. af jagten blandt kvinderne ser ud til at være overlagt - altså ikke blot tilfældige drab på dyr, de støder på.

Kvinder jager storvildt

Undersøgelsen afslørede også, at kvindernes jagt ser ud til at være rettet mod dyr i alle størrelser og ofte storvildt.

Forskerne observerede desuden, hvordan kvinderne også underviser andre i jagt, og at de ofte bruger et større udvalg af våben og jagtstrategier end mændene.

Ifølge forskerne tyder resultaterne på, at kvinder er dygtige jægere i mange af kulturerne, og at resultaterne taler imod den mangeårige opfattelse af kønsrollerne.

Holdet bag resultaterne mener, at tidligere arkæologiske undersøgelser af fortidens jæger-samler-samfund kan være påvirket af de stereotype opfattelser og advarer mod at misbruge idéen om mænd som jægere og kvinder som samlere i fremtidig forskning.

En stor del af Jæger-samler-kulturerne er forsvundet gennem tiden. Nogle af de samfund, der nævnes i undersøgelsen, er Tiwi-folket fra Australien, Hadza-folket fra det nordlige Tanzania og Matsés-folket fra Amazonas.