AFP/Ritzau Scanpix

30.000 år gammel babymammut er dukket op i permafrosten

En næsten komplet uldhåret babymammut er ved et tilfælde blevet opdaget i den canadiske permafrost. Det er kun anden gang nogensinde, forskere har fundet en babymammut og første gang i Nordamerika.

Da en ung guldgraver i det legendariske klondike-område i Canada pludselig ramte en hård genstand med skovlen på sin frontlæsser, var han nødt til at hidkalde sin chef.

I mudderet foran dem lå konturerne af en frossen uldhåret babymammut - næsten fuldkommen komplet med både hud og hår.

En opdagelse, som palæontologen Dr. Grant Zazula til CBC News kalder “den vigtigste opdagelse indenfor palæontologi i Nordamerika.”

Han er ansat ved regeringen i Yukon, som ligger i det nordvestlige Canada og er ét af landets i alt tre territorier. Og han modtog et billede af mammutungen, som menes at være af hunkøn, blot en halv time efter, at skovlen fra frontlæsseren ramlede sammen med istidsdyret.

“Hun har en snabel. Hun har en hale. Hun har bittesmå ører. Hun har en lille del i enden af snablen, som hun kunne bruge til at gribe fat i græs,” siger han til CBC News.

Mumificeret babymammut på pressening

For omkring 30.000 år siden strejfede denne babymammut rundt i Yukon-territoriet sammen med vilde heste, huleløver og gigantiske steppebisoner.

© AFP/Ritzau Scanpix

Område verdenskendt for istidslevn

Mammutungen blev fundet i Tr’ondëk Hwëch’in-territoriet, der er beboet af det oprindelige folk. Og kalven har fået navnet 'Nun cho ga', hvilket betyder 'stort babydyr' på Hän-sproget, der tales af det oprindelige folk i Yukon og Alaska.

En hurtig undersøgelse, udført af blandt andre Geologer fra Yukon Geological Survey og University of Calgary, afslører at Nun cho ga formentlig døde for over 30.000 år siden og herefter blev frosset ned i permafrosten.

© Bernard Buigues

Mammutter og huleløver smelter frem af permafrosten

Og selvom Yukon er verdenskendt for sine istidslevn, hører mumificerede fund med både hud og hår alligevel til sjældenhederne.

Faktisk er de så sjældne, at det er den første næsten komplette uldne mammut fundet i Nordamerika.

"Nun cho ga er smuk og en af de mest fantastiske mumificerede istidsdyr, der nogensinde er opdaget i verden," lyder det fra Dr. Grant Zazula i en pressemeddelelse.

I 1948 blev delene af en mammutkalv, navngivet Effie, fundet i en guldmine i det indre Alaska. Og i 2007 dukkede en anden mumificeret mammutunge navngivet 'Lyuba' op i den sibiriske permafrost.

Med sine 140 centimeter er Nun Cho ga en smule længere end sidstnævnte mammut og menes ifølge forskere at være omkring en måned gammel, da hun døde i istidens Canada.