Blåhvalen blegner: Her er det største dyr nogensinde

En kæbeknogle på en meter afslører, at verdenshavene engang blev patruljeret af gigantiske skabninger.

© University of Manchester

Blåhvalen er det største dyr, der nogensinde har eksisteret. Ingen har formået at overgå kæmpen i længde og vægt - indtil nu.

En riflet sten fra stranden i den engelske by Lilstock har vist sig at stamme fra et dyr, der kan vippe hvalen af tronen.

Stenen er et knoglestykke fra den nederste kæbe på en enorm fortidskabning: en iktyosaur.

Kæmperovdyr regerede havene

De såkaldte hvaløgler var delfinlignende mastodonter, der regerede havene på dinosaurernes tid.

Iktyosaurerne var havkrybdyr, der kunne svømme ned til flere hundrede meters dybde. De var rovdyr og herskede i toppen af fødekæden i mio. af år.

Da palæontologer i England fandt fire andre dele af havdyrets kæbe, kunne de samle en knogle på en meter, og det var kun en del af hele kæbeknoglen. Dér gik det op for dem, at de havde resterne af et gigantisk dyr mellem hænderne.

© University of Manchester

Forskere estimerer, at gigantøglen fra England har målt op til 26 m - større end en gennemsnitlig blåhval. Og noget tyder på, at den ikke var den største af sin slags.

Opdagelsen fik dem til at kaste et nyt blik på andre knogler, som de før troede var store knogler fra små landlevende dinosaurer. Men de ser ud til også at stamme fra enorme iktyosaurus-skeletter.

Rekonstruktioner viser, hvordan Iktyosauren formentlig så ud.

© University of Manchester

Knoglerne ligner vidensbyrd fra større eksemplarer, der snildt kan have udkonkurreret blåhvalen i størrelse.

Iktyosaurerne levede på samme tid som de tidlige dinosaurer. Der var flest af dem i den sene triastid for ca. 210 mio. år siden.