Shutterstock
Ichthyosaurerne var verdens største dyr nogensinde.

Det største dyr nogensinde slår ny rekord

I 2018 slog de blåhvalen af pinden som det største dyr nogensinde. Nu har de bizarre havlevende krybdyr overgået hvalerne på endnu et punkt.

Blåhvalen er med sine op mod 30 meters længde og over 100 tons det største nulevende dyr og har længe været anset som det største dyr nogensinde. Men i 2018 vendte et nyt fund fra England op og ned på den konklusion.

Fundet var en kæbe fra en såkaldt ichthyosaur, også kaldet en hvaløgle. Ichthyosaurerne var havkrybdyr, som levede på dinosaurernes tid, og tidligere fund af relativt komplette skeletter viser, at de i hvert fald voksede til 21 meters længde.

Ichthyosaurerne var verdens største dyr nogensinde.

De største ichthyosaurer levede primært af små dyr som blæksprutter og fisk, men det er muligt, at de også fangede og spiste andre havkrybdyr.

© Shutterstock

Fundet fra 2018 var ifølge forskerne fra et dyr på op mod 26 meters længde – på størrelse med en gennemsnitlig blåhval. Men undersøgelsen af fundet fik samtidig forskerne til at kigge nærmere på et gammelt knoglefragment, som havde ligget i museets samling i over 170 år.

Konklusionen var, at fragmentet stammede fra en kæbe magen til det nye fund. Forskellen var bare, at det gamle fragment var 30-50 procent større. Dermed voksede ichthyosaurerne sig højst sandsynligt større end de største blåhvaler og kan have nået en længde i omegnen af 35 meter og en vægt på 200 tons.

Hvaløgler voksede eksplosivt

Både hvaler og ichthyosaurer stammer fra relativt små landlevende dyr. I hvalernes tilfælde var forfædrene primitive hovdyr. I ichthyosaurernes tilfælde tilhørte forfædrene en nu uddød gruppe af krybdyr.

Men de to dyregruppers vej fra landdyr til havets giganter var meget forskellig – det viser et nyt amerikansk fund fra 2021.

Ichthyosaurerne voksede sig gigantiske på rekordtid.

I 2021 beskrev forskerne den nye ichthyosaur-art, Cymbospondylus youngorum. Dens kranie var knap to meter langt.

© Photo by Martin Sander, courtesy of the Natural History Museum of Los Angeles County (NHM).

Fundet er 246 millioner år gammelt og stammer fra en ny ichthyosaur-art ved navn Cymbospondylus youngorum, som målte over 17 meter i længden, med en vægt på 45 tons. Det utroligste ved dyret er dog, at det levede, kun tre millioner år efter at dets forfædre – miniputter på knap en halv meters længde – tog skridtet fra land til hav.

De havlevende krybdyr voksede sig dermed gigantiske på rekordtid – omkring ti gange så hurtigt, som hvalerne gjorde. Ingen andre dyr har gjort noget lignende hverken før eller siden.

Verdens største dyr
© Shutterstock & Nicolai Aaroe

Har du styr på klodens giganter?

Du kan læse hele den utrolige historie om verdens største dyr her: Kæmpe havmonster vækkes til live.

Og du kan også blive klogere på flere af klodens store dyr. Gæt svarene, og klik dig videre: