Shutterstock

Flyveøgler havde fjer

Undersøgelser af flyveøgle-fossiler afslører, at fjer måske blev udviklet, millioner af år før forskerne hidtil troede.

Nye undersøgelser af det fossile aftryk af en flyveøgle afslører, at dens vinger var dækket af små fjer.

Hidtil har forskerne ment, at fjer opstod for 175 millioner år siden hos den gren af dinosaurer, som senere blev til fugle.

Flyveøglerne tilhørte en helt anden udviklingslinje, så de nye fund kan betyde, at de første fjer blev udviklet allerede for 250 millioner år siden.

© YUAN ZHANG

3 fakta om flyveøgler

Flyveøgler kom hurtigt på vingerne og blev jagtet af hajer. Her er tre hurtige om de store øgler.

© Wikimedia Commons

Øgler kom flyvefærdige ud af ægget

Forskere har rekonstrueret barndommen hos flyveøgler ved at studere en lang række fund. Fossilerne af nyklækkede unger har overbevist forskerne om, at de kunne flyve næsten umiddelbart efter, de blev klækket. De havde færdigudviklede skeletter med samme proportioner, som voksne flyveøgler.

© Mark Witton

Drabeligt tandsæt ­fangede fisk

Britiske forskere har opdaget en ny art af flyveøgler. De havde et imponerende tandsæt, som de formentlig har brugt i jagten på fisk. Tænderne har fungeret som tremmer i et bur, som byttet ikke kunne slippe ud af. Flyveøglen, som levede for 166 millioner år siden, havde et vingefang på omkring to meter.

© David W.E. Hone et al.

Hajer jagede flyveøgler

Flyveøglerne levede samtidig med dinosaurerne, men det var ikke de eneste fjender, de skulle tage sig i agt for. Det viser fossilet af en øgle med et vingefang på ca. fem meter. Mellem halshvirvlerne sidder en hajtand, så øglen er formentlig ­blevet angrebet af en haj, da den fløj tæt hen over havoverfladen.