Fra mammut til mini på rekordtid

Istidens kæmpe, mammutten, skrumpede på mindre end 800.000 år ind til dværgstørrelse på den græske ø Kreta.

Mammuts into mini

Vi kender mammutter som meget store dyr, men paradoksalt nok fandtes de også i ganske små versioner. Den mindste målte ca. 110 cm i højden og vejede godt det halve af en original Morris Mini, altså omkring 350 kilo.

Minimammutterne levede på Kreta og har deraf fået navnet Mammuthus creticus. Ifølge forskere fra Natural History Museum i London stammer de fra en af de to første mammutarter, der kom til Europa fra Afrika, enten Mammuthus rumanus eller Mammuthus meridionalis. Det betyder, at dværgvækst hos mammutter blev udviklet tidligere end antaget, siger forskerne efter analyser af en forbensknogle, der blev fundet på øen for over hundrede år siden, samt af tænder, der er fundet senere i samme område.

Dværgvækst hos dyr, der lever på små øer, er et kendt fænomen, og man ved eksempelvis, at der på Sicilien og Malta har boet dværgelefanter på størrelse med mammutten fra Kreta. Men videnskaben har endnu ikke knækket koden til, hvordan kæmpemæssige dyr som elefanter og mammutter på under 800.000 år har kunnet udvikle sig til dværgarter. Forskerne er dog ikke i tvivl om, at den begrænsede mængde føde på øerne har spillet en rolle for dværgvæksten. Og det bestyrkes af de nye analyser, for slidmønstrene på minimammuttens tænder viser, at den ikke som andre mammutarter levede af græs, men af føde fra træerne.