Den havde en krop som en komodovaran, hale som en haj og mund og tænder som en spækhugger - som den også delte størrelse med. Og så var den en skræmmende dræber i verdenshavene.
Dyret er blevet døbt Thalassotitan atrox og drev rundt i havene under dinosaurernes tid.
Navnet er passende og kommer af det latinske thalassa, som betyder hav, atrox, som betyder frygtelig, og ja, titan giver sig selv.
Fundet af denne frygtelige havtitans fossil er blevet offentliggjort i tidsskriftet Cretaceous Research. Det er forskere fra det engelske University of Bath, som står bag opdagelsen.

Thalassotitan havde et kort, bredt næseparti og massive, spidse tænder som en spækhugger, der lod den gribe og flænse byttet fra hinanden. På billedet ses et fossileret kranium af en ung thalassotitan.
"Thalassotitan var et fantastisk skræmmende dyr," fortæller den ledende forsker bag opdagelsen, Nick Longrich i en pressemeddelelse.
"Forestil dig en komodovaran krydset med en stor hvidhaj krydset med en T. rex krydset med en spækhugger."

Palæontologen Nick Longrich fra University of Bath er ledende forsker på opdagelsen af thalassotitan. Her ses han sammen med et thalassotitan-kranium.
Maritimt firben
Mere præcist levede dette havmonster i slutningen af kridttiden for 66 millioner år siden og var en såkaldt mosasaur. Den var derfor ikke en dinosaur men et maritimt firben i familie med moderne leguaner og firben.
Mens samtidige arter som tyrannosaurus rex og triceratops regerede landjorden for 94 millioner år siden, så dominerede thalassotitan havene.
Og noget tyder på, at sammen med andre mosasaurer stortrivedes den helt frem til asteroidenedslaget, som udryddede 75 procent af alle levende væsner på Jorden for 66 millioner år siden.
Den kunne blive op til 12 meter i længden, og med sine drabelig spækhuggerlignende tænder levede den af maritime krybdyr som plesiosaurer, havskildpadder og i flere tilfælde andre mosasaurer på størrelse med den selv.

Hovedet på thalassotitan minder på mange måder om moderne spækhuggeres, selvom dens nærmeste nulevende slægtninge er leguaner og firben.
Drabelige tænder
Fossilet er fundet og gravet op i Marokko godt en times kørsel fra Casablanca. I slutningen af kridttiden var det nordlige Afrika dækket af Atlanterhavet.
Det nye fund af thalassotitan-fossilet viser et dyr, der har været op til 9 meter langt – på størrelse med en spækhugger. Graverholdet fandt blandt andet et 1,4 meter langt kranium.

Thalassotitan var en mosasaur fra kridtperioden, der kunne blive op til 12 meter i længden. Her sammenlignet med en moderne spækhugger og et menneske.
Mens de fleste andre mosasuarer havde lange kæber og slanke tænder til at fange fisk med, så havde thalassotitan et kort, bredt næseparti og massive spidse tænder til at gribe og flænse sit bytte fra hinanden.
Derfor tyder alt på, at thalassotitan var i toppen af fødekæden og havde samme rolle som nutidens store hvidhajer og spækhuggere.
Fossilerne viser også, at thalassotitans angreb har været så voldsomme, at dens tænder ofte knækkede eller blev slidt næsten helt ned til roden.

Flere fossilfund af thalassotitan viser tænder, der er knækkede og slidt næsten ned til roden på grund af massive bid i knogler fra andre maritime krybdyr.
Forstenet med sit bytte
Der ventede dog også forskerne en anden overraskelse, da mulige rester af thalassotitans byttedyr dukkede op i samme udgravning.
Her fandt de fossilrester af store rovfisk, en havskildpadde, et halvt meter langt plesiosaurhoved samt kæber og kranier fra mindst tre forskellige mosasaurarter, der alle så ud til at have taget skade af mavesyre.
"Vi kan ikke med sikkerhed sige, hvilke dyrearter der spiste alle disse andre mosasaurer. Men vi har knoglerne fra maritime krybdyr, som er dræbt og ædt af et stort rovdyr,” forklarer Nick Longrich.
"Og på samme sted finder vi thalassotitan, en art, der passer til dræberens profil – det er en mosasaur, der er specialiseret i at jage andre maritime krybdyr. Det er nok ikke en tilfældighed."

Kort over fossilfund af thalassotitan atrox og andre lignende kæmpe kødædende havrovdyr. 1. Ouled Abdoun Basin, Marokko (Nick Longrichs fund), 2. Ganntour Basin, Marokko, 3. Holland, 4. Polen, 5. Israel, 6. Jordan, 7. Egypten, 8. Angola, 9. Brasilien.