Harvard-forskere vil genoplive mammutten
Ved hjælp af avanceret genteknologi forsøger forskere nu at genskabe den uldhårede mammut i en ny form. De håber at se de første fostre allerede inden for få år.

Ved hjælp af genteknologien CRISPR arbejder forskere lige nu på højtryk for at skabe mammutfostre.
Mere end 4.000 år efter de sidste mammutter forsvandt fra Jordens overflade, skal de pelsklædte istidskæmper igen vækkes til live.
Sådan lyder meldingen fra George Church, der er forsker ved Harvard university og leder af et hold genetikere, der lige nu arbejder på højtryk for at genskabe den gigantiske fortidselefant.
”Vi er der ikke endnu, men det kan ske inden for få år, ” lyder det til The Guardian.
Elefant med lang pels
Planen er at splejse mammut-gener udvundet af den sibiriske permafrost med fostret fra mammuttens tætteste nulevende slægtning – den asiatiske elefant.
”Vores mål er at skabe et elefant-mammut hybridfoster. Egentlig vil det nok være mere ligesom en elefant med mammut-egenskaber,” lyder det fra George Church.
Han forventer, at resultatet i sidste ende bliver en asiatisk elefant med små ører, et tykt fedtlag, lang pels og blod, der er tilpasset et koldere klima.
Klipper og klistrer i gener
Det skal blive en realitet ved hjælp af det forholdsvis nyopdagede genetiske værktøj kaldet CRISPR, der gør det muligt for forskere at klippe og klistre i gener og på den måde tilføje mammut-egenskaber til elefantens DNA.
Indtil videre er det lykkedes for Church og hans hold flere gange i cellestadiet. Og nu er næste skridt at skabe fostre, der skal vokse sig store - ikke i elefantens livmoder, men i et laboratorie.
"Det ville være ufornuftigt at sætte reproduktionen i fare hos en truet dyreart som den asiatiske elefant," lyder det.
Genteknologi giver mange muligheder - Nu testes det til kræftbehandling!