Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Her er klodens 10 største dyr nogensinde

Ingen har nogensinde formået at overgå blåhvalen i størrelse, men inden for hver eneste dyregruppe har enorme arter eksisteret. Fra to meter lange tusindben til glubske fortidsvildsvin og kranieflækkende kæmpefugle.

NOAA Photo Library

STØRSTE VILDSVIN (25 mio. år siden):

© Shutterstock

Strengt taget var Daeodon kun en fjern slægtning til vildsvinene, men den havde samme kompakte bygning. Daeodon havde en skulderhøjde på næsten to meter og blev over 3,5 meter lang.

STØRSTE HAJ (1,2 mio. år siden):

© Shutterstock

Megalodon målte 22 meter i længden og vejede op mod 40 tons. Til sammenligning er en stor hvidhaj 6,5 meter lang og vejer 3,5 tons.

STØRSTE FUGL (6 mio. år siden):

© Wikimedia Commons

Argentavis havde et vingefang på omkring syv meter, dobbelt så meget som den største nulevende fugl. Den var formentlig omkring to meter høj, og vejede op mod 75 kg.

STØRSTE LANDPATTEDYR (30 mio. år siden):

© Shutterstock

Med en skulderhøjde på næsten fem meter og en længde på otte meter var Paraceratherium det største landpattedyr, der nogensinde har levet. Den var en fjern slægtning til nutidens næsehorn.

STØRSTE SKILDPADDE (70 mio. år siden):

© Shutterstock

Archelon var en gigantisk havskildpadde, der med en længde på over 4 meter og et luffefang på 5 meter, var mere end dobbelt så stor som den største nulevende art, læderskildpadden.

STØRSTE LEDDYR (300 mio. år siden):

© Shutterstock

Den 2,5 m lange Arthropleura er en fjern slægtning til nutidens tusindben og skolopendere. Den blev så stor, fordi den levede i en tid, hvor iltindholdet i Jordens atmosfære var langt højere end nu.

STØRSTE ROVFUGL (15 mio. år siden):

© Shutterstock

Phorusrhacos var en 2,5 meter høj rovfugl med et op til 60 cm langt hoved og næb., som var velegnet til at flække kranier. Fuglen var for stor til at flyve, men kropsbygningen afslører, at den var en hurtigløber.

STØRSTE FISK (145 mio. år siden):

© Shutterstock

Leedsichthys var en op mod 17 meter lang benfisk. Den levede af plankton, som blev filtreret fra vandet i den store mund.

STØRSTE DINOSAUR (150 mio. år siden):

© Wikimedia Commons

Amphicoelias, der hørte til de planteædende sauropoder, var formentlig 60 meter lang og vejede 122 tons.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul