Kæmpe mammutfamilie dukker op i underjordisk skatkammer

Fem ekstraordinært velbevarede mammutter er udgravet i nærheden af neandertalværktøj og adskillige andre dyr i en engelsk grusgrav.

En hel mammutfamilie er opdaget i en grusgrav nær byen Swindon i England. Mammutfamilien, der skønnes at have levet i istidens England for 220.000 år siden, tæller to voksne, to store unger og en baby.

De er af arten steppemammut, den største af alle mammutter. Hver voksen har vejet op mod ti tons.

Der er aldrig før fundet så velbevarede eksemplarer i denne del af verden, og arkæologer og palæontologer er forbløffede over det usædvanlige fund.

Men udgravningsstedet har budt på meget mere end mammutter.

Arkæologi, mammut, neandertaler

Der er bl.a. fundet stenværktøj og hundredvis af mammutknogler i en grusgrav nær Swindon, inklusive tænder, ryghvirvler og stødtænder.

© DigVentures

Mammutter lå ved siden af bisoner og bjørne

Foruden de fem mammutter er der bl.a. også fundet rester af bisoner og bjørne, fossiler af planter, frø og pollen og ikke mindst stenværktøj udviklet af neandertalere – heriblandt en velbevaret håndøkse.

Denne variation af forskellige fund fra ét og samme sted skaber en unik tidskapsel, der giver forskerne et sjældent indblik i livet under den sidste istid og de klimaforandringer, der stod på.

Forskerne forventer mange flere opdagelser

Den forhistoriske guldgrube blev opdaget ved et tilfælde af hobbyarkæologerne Sally og Neville Hollingworth, der var på udkig efter havfossiler.

Da det gik op for dem, at de havde fundet mere, end de selv turde drømme om, kontaktede de professionelle arkæologer.

Organisationen DigVentures har efterfølgende stået for udgravningen. Forskerne mener, der kan være mange flere opdagelser i grusgraven, da det indtil videre kun er en brøkdel af området, der er undersøgt.