Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kloning af dinosaurer

Kloning af dinosaurer: Drømmen lever endnu

Der er fundet DNA i et 75 millioner år gammelt dinosaurben. Det nye fund giver nyt håb om at bringe dinosaurer til live igen - men er der grund til optimisme? Steril dinosaurjagt og kunstige fossiler giver os svaret.

Claus Lunau & Shutterstock

Med mundbind og en hat med en stor skærm og iført blå gummihandsker ligner den amerikanske palæontolog Evan Saitta mere en mand på indkøb under en pandemi end en forsker på feltarbejde.

Men han står i ødemarken i Canadas Dinosaur Provincial Park – et sted, som er kendt for sine fossiler af dinosaurer, og det er på grund af dem, at Saitta er pakket ind i beskyttelsesudstyr.

Han er ikke bange for at blive smittet med en sygdom. I stedet skal udstyret beskytte fossilerne mod ham.

Han forsøger at undgå, at spor af hans eget dna havner på knoglerne – for han er på jagt efter det dna, som knoglerne måske selv gemmer på.

Saittas mission er at afgøre en ophedet videnskabelig diskussion. På den ene side står flere forskere, som gennem de sidste år hævder at have gjort sensationelle opdagelser af dinosaurknogler med spor af blødt væv: blodårer, celler, proteiner og endda dna.

På den anden side er forskere, som påpeger, at de utrolige opdagelser ikke er blevet tilstrækkeligt efterprøvet af uafhængige forskere – og de regner det for usandsynligt, at de sarte molekyler kan modstå millioner af år i jorden.

Palæontologen Evan Saitta jager fossiler iført gummihandsker og maske.

© Kentaro Chiba

Evan Saitta, som er ekspert i, hvordan væv nedbrydes og bliver til fossiler, tilhører den sidste kategori af forskere, men han nøjes ikke med at sætte ord mod ord. Han er selv taget på dna-jagt for at afgøre sagen.

Og når han er tilbage i laboratoriet udsætter han sine fund for alt, hvad moderne videnskab kan tilbyde af elektronmikroskoper og gensekvenseringsmaskiner.

Han skaber tilmed nye fossiler fra bunden ud af døde firben og fugle for at få bedre indblik i, hvad der sker med kroppens molekyler.

Meget er på spil for Saitta, og for alle os andre, for viser det sig, at knoglerne virkelig kan gemme på millioner af år gammelt dna fra dinosaurer, vil det genoplive en drøm, som forskerne for længst havde opgivet: at vække dinosaurerne til live igen.

Blod fra myg blev til dinosaur

I filmen Jurassic Park borer en forsker hul i en ravklump for at nå ind til en myg, som har været fanget i ravet i millioner af år. Ud af insektets mave suger hans forsigtigt dets sidste måltid – dinosaurblod proppet med dna.

Dna’et er fyldt med huller, men de kan lappes med dna fra frøer, og da det lappede genom placeres i et æg, udvikler det sig til en ægte levende dinosaur.

Da filmen kom ud i 1993, virkede det opsigtsvækkende scenarie i grove træk som en reel mulighed.

Virkelighedens forskere havde netop fundet dna fra insekter i rav, og en ny metode til at sekvensere genomer ud fra små stumper dna var opfundet.

Men siden blev ravfundene kritiseret for at være forurenet med nutidig dna – og metoden bag opdagelsen fejlagtig. Flere undersøgelser har siden sået tvivl om, hvorvidt dna kan overleve i millioner af år.

Gammelt dna bliver til levende dinosaur

Boremaskiner, dna-printere og kunstige æg – redskaberne findes, og hvis påstande om dna i dinosaurknogler virkelig er sande, er opskriften gangbar. Og så kan forskerne måske engang vække dinosaurerne til live igen.

I 2013 undersøgte et hold engelske forskere fx insekter i kopal – et mellemstadie mellem harpiks og rav. Insekterne var mellem 60 og 10.600 år gamle, og forskerne fandt intet bevaret dna.

Heller ikke fossile knogler har vist tegn på så gammelt dna. Det ældste komplette genom stammer fra en 700.000 år gammel hesteknogle fundet i permafrost.

Et dansk-australsk forskerhold forsøgte i 2012 at sætte en præcis holdbarhedsdato på dna. De undersøgte dna’ets tilstand i knogler af forskellig alder fra den uddøde fugl moaen og regnede på, hvordan arvematerialet blev nedbrudt over tid.

De fandt, at knogler løber tør for dna-stumper, der er tilstrækkelig store til at sekvensere, efter kun 1,5 millioner år.

Dinosaurer – med undtagelse af fuglene – forsvandt allerede for 66 millioner år siden, så udløbsdatoen for deres dna må for længst være overskredet.

Proteiner gemmer også på genetisk information, fordi deres opbygning afspejler dna’ets kode, og de holder længere end dna.

Men de ældste proteiner, forskerne med sikkerhed har fundet, er 3,4 millioner år gamle, så de løser ikke problemet.

Alligevel er jagten på gammelt dna, proteiner og andre spor af blødt væv fra dinosaurer intensiveret i de seneste årtier, og Montana i det nordvestlige USA er epicenter for den nye molekylære palæontologi.

Her har palæontolog Jack Horner, som var videnskabelig konsulent på Jurassic Park-filmene, haft sit laboratorium på Museum of the Rockies.

I dag er han pensioneret, men hans tidligere studerende er centrale figurer i den videnskabelige strid om, hvor længe dna og proteiner kan overleve tidens tand.

Dinosaurunger gemmer på dna

En af Jack Horners tidligere studerende er molekylærpalæontologen Mary Schweitzer. Hun har sammen med andre forskere i de senere år offentliggjort flere omdiskuterede fund, som tyder på, at blødt væv kan findes i velbevarede knogler.

Hun er også involveret i en ny opdagelse fra 2020 sammen med en anden af Jack Horners tidligere studerende, Alida Bailleul.

I to dinosaurfossiler fra Montana hævder de at have fundet proteinet kollagen i noget, der ligner brusk.

Og de har opdaget mikroskopiske, cellelignende strukturer, hvoraf nogle måske er ved at dele sig, og andre indeholder aflange former, der tilsyneladende er cellekerner – fyldt med dna.

Opdagelserne er gjort i kranier fra to unger af såkaldte andenæbsdinosaurer, der levede i Montana for 75 millioner år siden.

Jack Horner var med til at finde dem i 1979, da han afdækkede en hel redeplads kendt som “Æggebjerget i Montana”.

Fire fund overrasker forskerne

Dna, celler og proteiner. Forskere påstår at have fundet rester af oprindeligt væv i fire forskellige dinosaurer – blandt andet dinosaurernes konge, T. rex.

 • © Shutterstock

  Tyrannosaurus

  • Fund: Blodkar med blodceller.
  • Hvor: Montana, USA.
  • Alder: 68 millioner år.
  • Maksimal længde: 13 meter.
 • © Shutterstock

  Hypacrosaurus

  • Fund: Kollagenprotein, celler og dna.
  • Hvor: Montana, USA.
  • Alder: 68 millioner år.
  • Maksimal længde: 9 meter.
 • © Shutterstock

  Brachylophosaurus

  • Fund: Kollagenprotein.
  • Hvor: Montana, USA.
  • Alder: 80 millioner år.
  • Maksimal længde: 9 meter.
 • © Shutterstock

  Lufengosaurus

  • Fund: Kollagenprotein.
  • Hvor: Yunnanprovinsen, Kina.
  • Alder: 195 millioner år.
  • Maksimal længde: 9 meter.

Kranierne blev skåret i tynde skiver og konserveret, og i 2020 gjorde forskerne nye opdagelser i det gamle fund.

De har sammenlignet fossilerne med kraniet fra en ung emu, og både gamle og nye kranier blev udsat for en række tests.

De blev først lagt i syrebad, så alt uorganisk materiale blev opløst, og derefter tilsatte forskerne såkaldte antistoffer, som normalt dannes af immunsystemet i kampen mod bakterier og virus.

Antistoffer findes i uendelig mange varianter, og hver af dem har den egenskab, at de kun – eller næsten kun – kan binde sig til en bestemt type protein.

Derfor bruges de i forskningen til at identificere, om et bestemt protein er til stede i en prøve.

Og i Mary Schweitzers forsøg viste antistofferne, at både emuen og fossilerne indeholdt spor af en bestemt type kollagen, som forekommer i brusk.

Forskerne mener, at brusk dækkede dele af ungernes baghoveder, hvor knogleplader efterhånden skulle gro sammen.

Og hvis brusken er bevaret, tegner det godt for bevaring af dna, for brusk er ikke så porøst som knogle, og derfor kan det måske fungere som en mere robust beholder til dna.

Dna deler forskerne

Omstridte fund af dna, proteiner og celler fra dinosaurer i millioner af år gamle fossiler har skabt røre i videnskabens verden. Ny forskning afslører, at fundene formentlig er noget helt andet end først antaget.

 • © Alida M. Bailleul et al./NRS

  Proteiner

  • For: Knogler er fyldt med protein
   Antistoffer, som er rettet mod kollagenproteiner, binder sig til dinosaurknoglen. Og da bakterier ikke laver kollagen, må proteinerne stamme fra dinosauren selv.

  • Imod: Test giver fejlagtige svar
   Metoden med antistoffer er upålidelig, fordi antistofferne også kan binde til mineraler som kalciumfosfat. Spor af kollagen kan desuden stamme fra mikroskopiske svampe.

 • © UNIVERSITY OF BRISTOL

  Blodårer og celler

  • For: Blodceller har overlevet
   Flere uafhængige undersøgelser med elektronmikroskop afslører, at fossilerne indeholder strukturer, der ligner blodårer, røde blodlegemer og knogleceller.

  • Imod: Vakuum skaber falske celler
   Strukturer, der ligner blodårer, kan dannes af bakterier. Og små, cellelignende klumper kan være bivirkninger af det vakuum, som knoglen udsættes for i
   elektronmikroskopet.

 • © Alida M. Bailleul et al./NRS

  DNA

  • For: Knogler bevarer dna
   Farvestof, som binder sig til dna, samler sig i cellelignende strukturer i knoglen. Fundet er ekstraordinært, men dna-forskningen har før budt på overraskelser.

  • Imod: Dna kommer fra mikrober
   Analyser af dna i andre fossiler viser, at dna bliver nedbrudt inden for få millioner år. Sporene af dinosaur-dna er enten falsk positive testresultater eller dna fra mikrober.

Forskerne undersøgte også, om emuens celler og de cellelignende strukturer fra fossilerne indeholdt dna.

Testen består i at tilsætte et farvestof, som binder sig til dna – og stoffet hæftede sig til både emu og fossiler. Resultatet tyder på, at dna – eller i hvert fald fragmenter af dna – kan overleve i knogler i op mod 75 millioner år.

Og Schweitzer og hendes kolleger står ikke helt alene med deres teori. Fx hævder engelske forskere at have fundet spor af bruskfibre og blodceller i en række dinosaur-knogler.

I modsætning til andre forskeres fund byggede deres opdagelser på knogler, som ikke var særlig velbevarede.

Derfor mener de engelske forskere ikke bare, at blødt væv kan bevares, men at det tilmed sker oftere, end nogen havde turdet håbe på.

Det var især den påstand, som fik Evan Saitta til at trække i beskyttelsesudstyret og gå på jagt efter dna og proteiner i Canadas Dinosaur Provincial Park.

Overraskelse var gemt i knogler

Saitta samlede først fossiler efter sterile retningslinjer for at undgå selv at forurene knoglerne under udgravningen. Knoglerne var 75 millioner år gamle og fra en slægtning til den trehornede Triceratops.

De blev sendt til laboratorier på universiteter i Princeston i USA og Bristol og York i England og analyseret med flere forskellige metoder for at begrænse fejl og mistolkninger.

Dog blev de ikke, som Mary Schweitzers fossiler, testet med antistoffer, fordi metoden kan give falsk positive svar.

Alle analyser nåede frem til samme konklusion. Prøverne var ikke forurenet, og der var ingen spor af kollagen. Til gengæld indeholdt de en anden overraskelse. Knoglerne var fyldt med dna – bare ikke fra dinosaurer.

Dna i dinosaurknogler

Knoglestykker fra den hornede dinosaur Centrosaurus (til venstre) blev tilsat et rødt farvestof, der binder til dna (til højre). Billedet viser, at knoglerne indeholder store mængder dna – 50 gange mere end den omkringliggende klippe indeholder.

© E. Saitta et al. 2019

Dna’et kom fra store mængder mikrober, der havde bosat sig i knoglerne. I alt fandt Saitta og kollegerne 46 arter af bakterier og andre mikrober, inklusive flere hidtil ukendte arter.

Og nogle af knoglernes mikrober er i stand til at nedbryde kollagen.

“Det her projekt viser, at knogler ikke er særlig velegnede til at beskytte blødt væv. De er ikke en slags tidskapsler, men porøse og åbne systemer, som tillader organisk materiale at løbe ud i jorden og mikrober at invadere dem,” siger Evan Saitta.

Han mener, at de spor af dna, som andre forskere har fundet, stammer fra mikrober, og de kollagenlignende proteiner kan være dannet af svampe. Strukturerne, som ligner celler, cellekerner og blodårer, er formentlig også dannet af de invaderende mikrober.

Trykkoger skaber nye fossiler

Fossiljagten i den canadiske ødemark er kun en lille del af Saittas arbejde. Han bruger også helt andre – og mere kreative – metoder til at undersøge, om ældgamle fossiler kan bevare deres oprindelige molekyler.

Når et dyr dør, skal det først begraves af fx sand for at kunne blive til et fossil. Over millioner af år bliver dyret begravet så dybt, at dets rester bliver udsat for et ekstremt tryk og høje temperaturer – og den proces forsøger Saitta at genskabe i laboratoriet.

Robotter vækker fortiden til live

Muterede kyllinger, robotter og hologrammer – kloning er ikke den eneste måde at vække dinosaurerne til live på igen. Nye fremskridt inden for genetik og ingeniørvidenskab kan snart gøre drømmen til virkelighed.

Tidligere forsøg bestod i at udsætte forskelligt organisk materiale for høj varme og tryk i en forseglet beholder. Men stoffer, som i den naturlige proces ville fordampe eller sive væk, kan ikke slippe væk under disse forhold, og de ligger til sidst tilbage som en klistret masse i beholderen.

Derfor har Saitta og hans kollega Tom Kaye udviklet en ny metode. De placerer dele af døde firben eller høns i ler inde i et stålstempel, som udsættes for et flere tons tungt tryk med en hydraulisk presse.

Resultatet er en 1,25 cm høj plade, som dernæst får en tur i ovnen ved over 200 grader i 24 timer. Det porøse ler tillader, at ustabile molekyler kan sive væk under processen.

På den måde ender de kunstige fossiler i høj grad med at ligne den ægte vare. Saittas forsøg tyder foreløbig på, at kun skeletrester og pigmentet melanin bliver bevaret under fossileringsprocessen.

Stort set alt andet, heriblandt kollagen, går tabt. Forsøgene bekræfter, at pigmenter er blandt de få biomolekyler, som kan bevares i mange millioner år.

Dinosaurers farver og pigmenter

Et dyrs pigmenter kan bevares i millioner af år. Pigmenter i halefjerene på dinosauren Sinosauropteryx viser, at dyret havde en stribet hale.

© Sam / Olai Ose / Skjaervoy

Alligevel er diskussionen om dna og proteiner i fossiler langtfra forbi. Mary Schweitzers nyeste fund fra Montana har fået den til at blusse op igen.

Men Saitta vil fremover koncentrere sig om at lede efter mere stabile biomolekyler – fx aminosyrer, som er proteiners mindste byggesten.

De giver måske ikke håb om klonede dinosaurer, men til gengæld holder de længere end proteiner og dna – og kan give indsigt i dyrenes biologi.

Ny forskning tyder på, at rav – ligesom i Jurassic Park – kan bevare visse molekyler i millioner af år.

Palæontologer har flere gange fundet velbevarede dinosaurfjer i rav. Ny forskning tyder på, at nogle af fjerenes oprindelige aminosyrer – proteinernes byggesten – er blevet bevaret.

© Science/AAAS

Saitta har dog kastet sig over noget andet: dinosauræg. “Æggeskaller er interessante, fordi de i modsætning til knogler kan fungere som lukkede systemer.

Og de kan måske have mekanismer til at bevare korte sekvenser af aminosyrer i flere millioner år,” siger Saitta.

Og den teori har han bekræftet. I 2020 fandt Saitta spor af ældgamle aminosyrer i et 80 millioner år gammelt æg fra en langhalset dinosaur.

VIDEO: Uddødt krybdyr genopstår som robot

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul