Kerem Beyit
Haj, megalodon, kaskelot

Monsterhaj havde kaskelotter på menuen

Fortidshajen megalodon gik i kødet på selv de største dyr i havet. Det viser bidmærker i en tand fra en kaskelot.

For den forhistoriske kæmpehaj Otodus megalodon har intet bytte i havet været for stort eller for farligt. Det konkluderer forskere efter at have analyseret en tand fra en kaskelot, som har tydelige bidmærker.

Tanden er fundet i North Carolina i USA i et område, som var dækket af hav for millioner af år siden. Den stammer fra en nu uddød art af kaskelothvaler, som efter tandens størrelse at dømme har målt omkring fire meter.

Tand, kaskelot, megalodon

Tanden fra en kaskelot bærer dybe bidmærker, som vidner om, at den er blevet angrebet af en gigantisk fortidshaj.

© Stephen J. Godfrey

Palæontologer fra Calvert Marine Museum i USA har undersøgt bidmærkerne og fastslår, at de er afsat af tænderne på en kæmpehaj, sandsynligvis megalodon, som er den største haj, der nogensinde har levet. Den kunne blive op til 20 meter lang og var udbredt i verdenshavene i perioden fra for 23 til for 3,6 millioner år siden.

Forskerne kan ikke sige, præcis hvornår det drabelige møde mellem hvalen og hajen har fundet sted, for det har ikke været muligt at datere den 11,6 centimeter lange hvaltand, men de anslår, at den er fra perioden fra for 14 millioner år til for 5 millioner år siden. Det passer med, at angriberen har været en megalodon.

Kaskelot, haj, megalodon, tand

Bid- og skrabemærkerne på kaskelottanden passer med den savtakkede kant på en tand fra en megalodon.

© Stephen J. Godfrey

Hvis tanden er ældre end 23 millioner år, må det have været en anden stor fortidshaj, Otodus chubutensis, som har været på spil. Denne art var en forløber for megalodon og levede allerede for 28 millioner år siden. Fund af dens tænder tyder på, at den kunne blive mindst 12 meter lang.

Ifølge forskerne kan bidmærkerne på hvaltanden kun stamme fra en af de to arter.

Kaskelotten har været i live

Netop fordi hajen har bidt gennem kæben på kaskelothvalen, mener forskerne, at det er usandsynligt, at der har været tale om en død hval. Hvis hajen ville æde af et kadaver, var den gået efter blødere og mere kødfulde dele af hvalen.

Haj, kaskelot, megalodon

I angrebet på kaskelotten har hajen bidt gennem kæben på hvalen. Mærkerne efter biddet sidder i hvaltandens rod, som har været indlejret i kæbebenet.

© Stephen J. Godfrey

Kaskelottanden er det hidtil eneste bevis på, at de gigantiske fortidshajer, som hærgede verdenshavene for millioner af år siden, også har haft store tandhvaler på menuen.