Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Monstermåge indtog luftrummet efter flyveøglerne

Rovfugle med vingefang på seks meter opstod allerede for 50 mio. år siden.

Brian Choo

Katastrofen, som udslettede dinosaurerne for 66 mio. år siden, gjorde også en ende på flyveøglerne, som havde hersket i luftrummet i mere end 150 mio. år.

Men fuglene var klar til at tage over. Allerede for 50 mio. år siden svævede gigantiske, mågelignende fugle rundt over verdenshavene. Det viser nye dateringer af fossiler fra øen Seymour Island ved Antarktis.

Havfuglenes konge, som opstod for 50 mio. år siden, havde et vingefang på seks meter – og et savtakket næb til at fiske med.

© Brian Choo

Forskere fra University of California i USA har undersøgt en benknogle og et kæbestykke fra en havfugleart, som tilhører familien af såkaldte pelagornithider.

Dobbelt så stor som albatrossen

Ud fra knoglernes størrelse vurderer forskerne, at arten havde et vingefang på op til seks meter og et kranie, som har været mindst 60 cm langt. Det gør den til en af de største flyvende fugle, som nogensinde har eksisteret.

Til sammenligning har nutidens rekordholder, vandrealbatrossen, et vingefang på op til 3,5 meter.

Kæbestykket fra fortidsmågen viser, at den tilhører gruppen pelagornithider, som havde tandlignende udvækster fra over- og undernæbbet.

© Peter Kloess/US Berkeley

Pelagornithiderne kaldes også for falske tandfugle, fordi deres næb havde tandlignende udvækster fra kæbebenet. Spidserne har hjulpet med at holde fast i de fisk, fuglene fangede i havoverfladen.

Andre fossiler har vist, at store pelagornithider levede så sent som for 7 mio. år siden. Det betyder, at de gigantiske havfugle har fastholdt luftherredømmet i over 40 mio. år.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul