Saccorhytus ligner en rynket pose med en stor mund og pigge. Det millimeterstore væsen boede i verdens have og søer for en halv milliard år siden, og levede af plankton. Og ja, dyret havde ingen anus.
Siden væsenet blev offentliggjort i 2017, har palæontologer ment, at saccorhytus var menneskets tidligste forfader.
Det gør et internationalt forskerhold fra Kina, Storbritannien og USA nu op med i nyt studie offentliggjort i Nature.
Efter holdet har analyseret en række ældgamle fossiler af saccorhytus, viser det sig, at væsnet tilhører en helt anden familie af dyr.
Nye fossiler omskriver stamtræ
Da saccorhytus første gang blev opdaget, var fossilet ikke i den bedste stand, hvilket gjorde, at forskerne tolkede en række huller omkring munden som porer til gæller.
Sådanne gælle-huller er primitive træk ved den dyregruppe, der hedder deuterostomia, som menneskets tidligste forfædre nedstammer fra.
Hundredvis af nye, velbevarede fossiler af saccorhytus, der er op til 535 millioner år gamle, fortæller en anden historie. De er fundet i de kinesiske Zhangjiagou- og Shizhonggou-præfekturer i den sydlige Shaanxi-provins.
Efter en omfattende analyse af disse nye fossiler, kunne forskerne tydeligt se, at hullerne omkring munden var rødder til pigge, som er blevet brudt ned, inden dyret blev til et fossil.