Tomislav Horvat & Kamilo Melo

Robot af knogler viser de første skridt på land

Vores tidligste forfædre var hurtigere til at tilpasse sig livet på land, end forskerne troede. Det afslører en robot, forskere har bygget af gamle knogler og nye minimotorer.

Moderne robotteknologi kan nu vise os, hvordan en af vores meget tidlige forfædre bevægede sig rundt på Jorden.

Palæontologer har længe været i tvivl om, hvilken gangart de første såkaldte amnioter benyttede sig af.

Amnioter opstod for omkring 350 mio. år siden og er forfædre til både krybdyr, fugle og pattedyr. De adskiller sig fra padderne ved, at de ikke behøver at leve den første del af deres liv i vand, ligesom fx haletudser gør.

Forskere ved Humboldt University i Tyskland har foretaget CT-skanninger af et utrolig velbevaret fossil af amnioten Orobates pabsti, som levede for ca. 285 mio. år siden.

Et meget velbevaret fossil og fodspor af en såkaldt amniot hjalp forskerne til at gendanne dyrets skelet.

© Thomas Martens, Tomislav Horvat & Kamilo Melo

Herefter genskabte de skelettet af den, så de kunne se, hvilke vinkler benenes led kunne drejes i, før de forsynede leddene med motorer.

Forskerne havde også en serie af velbevarede fodspor, der var fundet i nærheden af fossilet. Derfor kunne de eksperimentere med robottens skridtlængde, vrid i rygsøjlen og tempo for at finde frem til den helt rette gangart.

Resultatet viser, at den tidlige amniot bevægede sig på en måde, som palæontologer først troede opstod langt senere i evolutionen. Den gik med relativt strakte ben og et mindre vrid i rygsøjlen, end fx padder som salamandere gør i dag.

Dermed sparede amnioten energi, når den bevægede sig rundt.

Se video, hvor forskerne bringer fossilet til live

Forskerne vil nu udnytte deres teknik til at løse andre af evolutionens gåder, fx hvordan de første flyvende dyr kom i luften, hvordan vores egne forfædre rejste sig på to ben, og hvordan nogle pattedyr tog springet fra land til vand og blev til havpattedyr.

Tidlig forfader bevægede sig som en alligator

Forskere har skabt en robot, der afslører, at de krybdyrlignende amnioters gang var mere udviklet, end vi troede. De gik bedre end nutidens salamander.

Padder maver sig frem

Salamanderen sætter fødderne langt ude til siden. Dermed er kroppen kun lige over jordoverfladen, og gangen kræver, at dyret vrider rygsøjlen fra side til side og nærmest kaster fødderne frem.

Bred og besværlig gang.

Krybdyr hæver sig over jorden

Alligatoren placerer fødderne under skulderleddet og holder dermed kroppen hævet over jorden. Denne gangart kræver mindre vrid i rygsøjlen og sparer energi.

Oprejst og effektiv gang.