Superkrokodille åd dinosaurer

Fossiler af en gigantisk krokodille på helt op til 10 tons er blevet fundet i Afrika.

Super crocodile

Som så mange andre af fortidens krybdyrgrupper udviklede krokodillerne også virkelige kæmper.

En af de største – måske den største krokodilleart, der nogen sinde har eksisteret – har Serenos hold også fundet fossiler af i Afrika.

Det er superkrokodillen Sarcosuchus imperator, en gigant, der vejede helt op imod 10 tons.

Allerede i 1940’erne fandt den franske palæontolog Albert-Félix de Lapparent de første fossilfund af Sarcosuchus i Sahara.

Det var dog mest tænder og løse benplader, og først da Sereno i 1997 og 2000 fandt flere nye eksemplarer, heriblandt et, hvor over halvdelen af skelettet var intakt, begyndte man at få mere detaljeret viden om arten.

Beregninger på kranier fra Sarcosuchus tyder på, at den har haft en enorm bidstyrke på over 2 tons – sandsynligvis mere end store rovdinosaurer som Tyrannosaurus rex.

Sarcosuchus imperator

Det samme er tilfældet for en helt anden superkrokodille, Deinosuchus, som var cirka lige så stor som Sarcosuchus, men levede for 85-80 millioner år siden.

Lige siden 1850’erne har man fundet små fossilrester af Deinosuchus i USA og Mexico, men alligevel er der meget, man ikke ved om dette dyr.

Der er dog ingen tvivl om, at begge de monstrøse krokodiller var store nok til at angribe og nedlægge mange af datidens mellemstore planteædende dinosaurer, for eksempel de mange arter af andenæbsøgler, som også levede i sumpområder.