Illustreret Videnskab
kæmpe, tusindben, personbil

Tusindben på størrelse med personbiler kravlede engang rundt på Jorden

Forestil dig et tusindben på 50 kg, der er lige så langt som en mindre bil. Sådan ét har forskere netop fundet resterne af i Nordengland.

Forskere har fundet et fossil af det største hvirvelløse dyr, der nogensinde har levet på Jorden: et gigantisk tusindben kaldet Arthropleura.

Den forstenede rest af tusindbenet blev fundet på en strand i Nordengland i 2018, og nu er forskerne nået i mål med deres analyser.

Fossilet er 75 centimeter langt og 326 millioner år gammelt. Dermed er fossilet også det ældste, der nogensinde er fundet af en Arthropleura.

Fossil, tusindben, gigantisk

Fossilet af tusindbenet er 75 centimeter langt, 326 millioner år gammelt og fundet på en strand i Nordengland.

© Neil Davies

Tusindben slår havskorpion af pinden

Fossilets størrelse betyder, at det oprindelige dyr var omkring 2,7 meter langt og vejede ca. 50 kg. Arthropleura slår dermed rekorden for største hvirvelløse dyr, der nogensinde har levet på Jorden.

Den hidtidige rekordindehaver var en gigantisk havskorpion af arten Eurypterida, der kunne blive op mod 2,5 meter lang.

Tusindben, gigantisk, fossil

Tusindbenet Arthropleura var omkring 2,7 meter langt og vejede ca. 50 kg.

© Neil Davies

Kæmpetusindben åd måske andre dyr

Tusindbenet har levet i datidens Storbritannien i den geologiske periode, der kaldes kultiden, over 100 millioner år tidligere end dinosaurerne.

Datidens Storbritannien lå meget tættere på ækvator, og dengang var der tropisk klima i området. Forskerne antager, at de gigantiske tusindben blev så store, fordi de fik masser af næring fra nødder og blade, mens de måske også åd andre dyr.

Arthropleura skønnes at have levet omkring ækvator i 45 millioner år, inden de uddøde af uvisse grunde.