3 vilde fund opdaget af amatører

De største arkæologiske fund bliver ikke altid opdaget af professionelle arkæologer. Nogle fortidsskatte dukker op ved en tilfældighed, når helt almindelige mennesker støder på dem.

Arkæologiske fund bliver også opdaget af almindelige mennesker, der nogle gange falder over fortidens levn. Her er verdens første computer fundet i et skibsvrag af tilfældige dykkere.

© Shutterstock

En værdifuld bronzeklump i et gammelt skibsvrag, verdens mest kendte lerstatuer og 15.000 år gamle hulemalerier.

Nogle af verdens største arkæologiske fund er blevet fundet af børn, bønder og andre, der tilfældigvis faldt over fortidens betydningsfulde levn. Her er de tre mest spektakulære:

1. Dykkere fandt verdens første computer**

For næsten 2000 år siden sank et romersk skib ud for den græske ø Antikythera. I år 1900 blev skibsvraget fundet af svampedykkere, der bragte en usædvanlig genstand med op til overfladen - en korroderet bronzeklump, der tilsyneladende havde været en form for urværk.

Først i 2015, efter hundrede års undersøgelser, kunne forskere konkludere, at den såkaldte Antikythera-mekanisme blev brugt til at forudsige sol- og måneformørkelser. Apparatet, der bestod af næsten 50 tandhjul, kan kaldes for verdens første computer.

2. Terrakottakrigere opdaget af kinesiske bønder

I 1974 gjorde kinesiske bønder et opsigtvækkende fund nær byen Xian. De var i gang med at grave en brønd, da spaden ramte hovedet af en lerstatue i naturlig størrelse.

Siden har arkæologer udgravet omkring 8000 af de såkaldte terrakottasoldater – alle med forskellige ansigtstræk og positurer.

3. Hulemalerier fundet af 12-årig

I 1879 var den spanske amatørarkæolog Marcelino de Sautuola ved at undersøge en hule i De Cantabriske Bjerge i det nordvestlige Spanien, da hans 12-årige datter opdagede nogle usædvanlige malerier på klippevæggene.

Billederne, der bl.a. forestiller bisoner, heste og hjorte, blev i første omgang anset for at være moderne forfalskninger, men er senere blevet dateret til at være ca. 15.000 år gamle. Fundet ændrede fundamentalt forskernes syn på vores fjerne forfædres evner.