Laser measurement of footprint

Ældste fodspor fundet i Kenya

Sensationelle 1,5 mio. år gamle fodspor er det tidligste bevis for mennesker med en fod og gangart som vores i dag.

16. oktober 2009

Nær den nuværende landsby Ileret ved Turkanasøen i det nordlige Kenya har en lille gruppe forhistoriske mennesker efterladt over 30 fodaftryk og skridtserier i forstenet mudder. Fodsporene er sat i en helt central periode for menneskets udvikling, hvor menneskets slægt, Homo, udvikler sig og erobrer landjorden med sin oprejste gang.

Hvilken Homo-art der satte fodsporene, er umuligt at sige med sikkerhed, men ifølge de amerikanske og britiske forskere bag fundet er det formentlig Homo ergaster eller Homo erectus, der er vores tidligste forfædre med en kropsstørrelse og proportioner som det moderne menneske.

Sporene er gemt i en otte meter høj klippe opbygget af forstenede sedimentlag, som blev aflejret, da de lokale floder år efter år gik over deres bredder med smeltevand.

Fortidsmenneskene vejede det samme som os

I alt har forskerne afdækket fire skridtserier og et antal enkeltstående aftryk fordelt i to sedimentlag adskilt af ca. 10.000 år. Avancerede laseropmålinger af skridtlængde, trykfordeling m.m. afslører, at menneskene vejede omtrent det samme, som vi gør i dag og gik ligesom os. Især hæfter forskerne sig ved, at fortidsmenneskene har rullet vægten fra hælens nedslag ud over forfoden til et afsæt med storetåen, præcis som moderne mennesker gør. Foden har haft en høj buet svang, der som en fjeder effektivt udnyttede vægten fra nedslaget ligesom hos nutidens mennesker.

Oldest footprint

Til sammenligning har de eneste andre fodspor af menneskelige forfædre – de 3,75 millioner år gamle Laetoli-fodspor fra Tanzania – næsten ingen svangbue. Laetoli-fodsporene repræsenterer en primitiv, mindre energieffektiv gangart tættere på det, man kender fra chimpanser.

Netop udviklingen af vores oprejste gang og løb anses for en banebrydende udvikling, der for første gang har tilladt vores tidlige forfædre at indtage nye og større områder. Hidtil har man næsten intet kendt til fodens udvikling og dens rolle i menneskets udvikling, fordi man aldrig har fundet forstenede fodknogler.

Matthew Bennett

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.