Et gammelt stykke tyggegummi lå i al ubemærkethed i tusindvis af år på bunden af en fjord – lige indtil det blev bemærket i 2015.
Den lille, sortbrune “tyggegummi”-klump af birkebeg, der blev fundet på Lolland som en del af udgravningerne til Femern Bælt-tunnellen, blev siden grundigt analyseret, og i 2019 fik arkæologer vredet så meget dna ud af begklumpen, at de kunne stykke hele arvemassen sammen – også kendt som genomet.
De har fundet ud af, at en pige, eller kvinde, tyggede på birkebeget, inden hun spyttede klumpen ud i lagunen. Arkæologerne har givet hende navnet Lola, og de ved allerede en del om hende – nok til at lave en fantomtegning.
Lola havde blå øjne og brunt hår, hun spiste gråand og hasselnødder, og hendes hud var mørkere end hos nutidens gennemsnitsdanskere. Arkæologerne ved også, hvor hun stammede fra, og en kulstof 14-prøve har vist, at hun levede for 5700 år siden.
Lola afstammede fra indvandrere sydfra og forskere har længe diskuteret, hvordan overgangen til bondesamfund foregik. Fundet af Lolas tyggegummi afslører, at jæger-samlersamfundene kan have levet videre i små lommer, mens det omkringliggende bondesamfund tålmodigt og revolutionerende begyndte at dyrke jorden.
Tyggegummi er et prisme til fortiden
Birkebeg var stenalderens universalklæbemiddel og blev i stor stil brugt til at fæstne pilespidser med og givetvis også til at tætne både og til at imprægnere skind med.
Blandt andet derfor fik bioarkæolog Theis Jensen, postdoc på Globe Institute ved Københavns Universitet, idéen til at undersøge begklumper for dna. Han havde tidligere set lignende “tyggegummi”-klumper på udgravninger i Sverige og Danmark og tænkte, at de kunne indeholde dna, men havde ikke haft mulighed for at undersøge det. Det skulle vise sig, at klumpen indeholdt mere, end forskerne havde håbet på.
Omtrent samtidig med fundet af begklumpen på Lolland havde et hold af svenske og norske forskere fra universiteterne i Uppsala og Oslo fået den samme idé. Sidste år offentliggjorde de deres dna-analyser af tre begklumper, som er ca. 10.000 år gamle. Svenskerne fandt dog ikke tilstrækkeligt til at sammensætte et helt genom.
Forskerne mener, at vores forfædre har tygget på birkebeg for at blødgøre det før brug, men måske også for at rense tænder og mildne tandsmerter. Massen indeholder nemlig et antiinflammatorisk middel. Mange klumper er fundet med aftryk af barnetænder. Det kan betyde, at børn hjalp til med at blødgøre klumperne.