I horrorfilmen ”The Mummy” (1932) spiller Boris Karloff den 3.700 år gamle mumie Imhotep, som bliver vakt til live. 

Derfor fascinerer mumier os

Rigtige mumificerede menneskelig kan holde i flere tusinde år – og de ser skræmmende ud uanset om de kommer fra Egypten, Sydamerika eller Europa. Alligevel er de fleste af os draget af dem. Hvorfor?

2. juni 2017 af kommerciel redaktion for UIP

Mumier indgyder gys, uhygge men også fascination, og 'mumie-manien' lader ikke til at leve på sidste vers. Mumierne er blandt de mest populære udstillede værker på British Museum, videnskaben har ihærdigt kastet sig over at genskabe livagtige versioner af fortidens døde med 3D-teknologi og denne sommer kan du opleve en mumies levendegørelse i Hollywood-filmen “THE MUMMY” – en nutidig version af kultklassikeren af samme navn fra 1932. Men hvad er det egentlig ved mumier, der tryllebinder os sådan udover det indlysende interessante ved at forstå fortiden? Her har vi samlet nogle af eksperternes mest udbredte svar.

Mumiens forbandelse

Især egyptiske mumier fik fornyet opmærksomhed på bagggrund af en sagnomspunden forbandelse forbundet med de egyptiske mumier; at enhver der vovede at forstyrre en mumies (især en faraos) hvilested ville blive ramt af uheld, sygdom eller død. Da en arkæologisk ekspedition i 1922 gjorde det sensationelle fund af kong Tutankhamons gravsted (med fantastiske rigdomme og hans balsamerede lig), skabte det således stor uro, da ekspeditionens ansvarlige sponsor, Lord Carnarvon, efterfølgende døde af en blodforgiftning.

Magi, efterliv og underholdning

Fascinationen kan også kædes sammen med oldtidens egyptiske overtro. I det gamle Egypten troede man fuldt og fast på efterlivet, og derfor skulle mumificering, mystiske ritualer og magiske objekter være med til at sende de døde godt afsted. Den okkulte aura og forestillingen om udødelighed er pirrende i al sin grænseløshed! Det er et frikvarter fra hverdagens fornuft og eksempelvis oplagt for populærkulturen at skabe fantasifuld underholdning ud fra. At de årtusind gamle mumier i dag snarere ligner monstre end mennesker er kun benzin på bålet. 

Tom Cruise har hovedrollen i "THE MUMMY," som tager udgangspunkt i legenden om den sagnomspundne mumieforbandelse. Foruden Cruise kan man opleve Annabelle Wallis, Jake Johnson (“Jurassic World”) and Courtney B. Vance (“American Crime Story: The People V. O.J. Simpson”) og Oscar®-vinder Russell Crowe (“Gladiator”). Se mere om filmen her på Kino.dk.

Face-to-face med døden

Samtidig har mennesket en naturlig nysgerrighed i forhold til døden eller symboler derpå. Eksperter sammenkæder det morbide fænomen med noget positivt. At blive mindet om døden fra tid til anden gør det krystalklart, hvad der for alvor betyder noget for os i livet. Den legendariske psykiater Carl Jung fremhævede desuden, at det kan være mentalt usundt at undertrykke livets mørke sider (og er der noget mørkere end døden?). Det kan eksempelvis være en form for forløsende trigger at besøge et gravsted, læse en gotisk roman, der kredser om det overnaturlige og fantastiske eller se en rædselsvækkende film med mumier. 

Se traileren for THE MUMMY (premiere d. 8. juni) her:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.