Jean Jacques-Hublin

Forskere afslører ældste fund af Homo sapiens

Fund af menneskeknogler i en nordafrikansk hule rykker menneskets historie hele 100.000 år tilbage og sår tvivl om Østafrika som ’menneskehedens vugge’.

Rester af kranier, kæber og knogler udgravet fra en hule i Marokko kan omskrive menneskets historie dramatisk.

Det er konklusionen fra en gruppe tyske og marokkanske forskere, der netop har offentliggjort deres spektakulære analyse af fundet i tidsskriftet Nature.

Knoglerne er mere end 300.000 år gamle og de hidtil ældst daterede eksemplarer af arten Homo sapiens med hele 100.000 år ned til det næstældste fossil.

Menneskets vugge udraderet

Udsigt til Jebel Irhoud-udgravningen, hvor forskere arbejder i det, der engang var en hule.

© Shannon McPherron

Og det rykker ved selve kernen i menneskets oprindelse. Det forklarer palæoantropolog Jean-Jacques Hublin fra Max Planck Instituttet i Leipzig, der har været med til at analysere fossilerne fra vores forfædre.

”Vi har før tænkt, at menneskehedens vugge udsprang fra Østafrika for 200.000 år siden, men vores nye analyser viser, at Homo sapiens udviklede sig over hele kontinentet,” lyder det blandt andet til phys.org.

En konklusion, der åbner op for en langt mere kompleks udlægning af vores historie end hidtil antaget.

Kunne møde dem på gaden

© Philipp Gunz

De fossile menneskelevn er fundet i en udgravning kaldet Jebel Irhoud sammen med dyreknogler og stenredskaber.

Ved hjælp af digital rekonstruktion har forskerne genskabt det ansigt, fossilerne kom fra. Og når de sammenligner med fx neandertalere, afslører det tydeligt vores nære slægtskab.

”Det er et ansigt, du kunne møde på gaden i dag,” lyder det fra Hublin.