A. Austin

Forskere har teori om tatoveringer på to egyptiske mumier

Hud fra to mumificerede egyptiske kvinder tyder på, at tatoveringer på lænden har været brugt i mere end 3.000 år.

Amager-nummerplade, røvgevir eller bare en lændetatovering. Kært barn har mange navne, og hører du til dem, der frekventerede de danske strande i slutningen af 1990’erne, når solen var på sit højeste, er fænomenet næppe gået din næse forbi.

Her prydede gevir-lignende tatoveringer af varierende størrelser nemlig den nedre del af ryggen på en del unge kvinder.

Trenden er imidlertid stilnet af, og man kunne derfor fristes til at tro, at det var en enlig svale. Men det er ikke tilfældet.

Det vidner fundet af to mumificerede kvinder i den egyptiske oldtidsby Deir el-Medina, som ligger ved Nilens bred nemlig om.

Infrarød teknologi og rekonstruktioner

Selvom den ene kvinde blev fundet for omtrent 100 år siden, har forskerne først for nylig bemærket sort misfarvning på dele af hendes hud.

Lige over hendes balder har de nemlig fundet konturerne af et bånd visende diamanter, som blandt andet kendes fra lofterne i datidens grave.

Lændetatovering på mumie

Rekonstruktionen af tatoveringen viser et bånd bestående af diamanter, som blandt andet kendes fra lofterne i datidens grave. Den sorte del af tatoveringen var det, der kunne ses ved analysen.

© A. Austin

Den anden mumie, som forskerne har analyseret blev fundet i 2019, men her var der ikke tegn på tatoveringer ved første øjekast.

Ved hjælp af infrarød fototeknologi kunne forskerne imidlertid få en lændetatovering til at træde frem.

Tatoveringen var ikke identisk med den anden kvindes, men viste derimod et mønster, som leder tankerne hen på vand samt en række planter.

Betydning af motiver

Når både planter og elementet vand er implementeret i disse, går en af forskernes hypoteser blandt andet på, at tatoveringerne kan repræsentere Nilens bredder, hvor kvinder kunne søge hen for at lindre smerter under menstruation og graviditet.

Ser man nærmere på tatoveringen, svæver der også et såkaldt Horus’ øje over vandet, hvilket er et egyptisk symbol for blandt andet helhed, sundhed og kontinuitet.

Lændetatovering på egyptisk mumie.

Der skulle et særligt infrarødt kamera til, for at forskerne kunne se og rekonstruere denne tatovering. De mener, at den forestiller vand og planter, samt at hele scenen overvåges af Horus' øje.

© A. Austin

De to tatoverede kvindelige mumier er ikke de eneste af deres slags. Den første blev fundet i 1891, og siden da er yderligere syv mumier, inklusiv de to seneste, blevet fundet i byen Dier el-Medina alene.

Nogle af mumierne har også tatoveringer på halsen og hofterne. Forskerne har eksempelvis fundet en tatovering på hoften af en af mumierne, som ligner den egyptiske gud Bes, der blandt andet blev betragtet som en slags beskytter af gravide kvinder.

Nefertiti buste
© Philip Pikart/Wikimedia

Læs også:

Det interessante er ifølge forskerne bag undersøgelsen, at mange af tatoveringerne er placeret i området omkring hofterne og den nedre ryg, hvilket tyder på, at tatoveringerne kan have været tænkt som en form for beskyttelse mod smerter forbundet med moderskabet.

De peger dog i samme ombæring på, at antallet af mumificerede kvinder med tatoveringer stadig er for begrænset til, at man kan drage endelige konklusioner på feltet.